Новини

ПАПА ФРАНЦИСК ИСКА ДА ДОНЕСЕ УВЕРЕНОСТ И НАДЕЖДА НА КУБИНЦИТЕ

ПАПА ФРАНЦИСК ИСКА ДА ДОНЕСЕ УВЕРЕНОСТ И НАДЕЖДА НА КУБИНЦИТЕ ПАПА ФРАНЦИСК ИСКА ДА ДОНЕСЕ УВЕРЕНОСТ И НАДЕЖДА НА КУБИНЦИТЕ
„Посланието, което папата даде на кубинците е насърчение и призив да пазят надежда в трудности“, това е коментара на отец Федерико Ломбарди, директор на пресцентъра на Ватикана за трите дена на папа Франциск на карибския остров. По време на брифинга в края на деня в Сантяго, говорителят на Ватикана заяви, че  желанието на Светия отец е да "насърчи диалога и помирението", както вече доказа това "давайки важен принос за сближаването между Куба и САЩ".

Папата - каза отец Ломбарди - предпочита да говори за "процес", т.е. за нещо, което трябва да продължи. В отговор на въпрос относно ембаргото на САЩ срещу Куба, той подчерта, че позицията на Църквата винаги е бил осъдителна. Докато по въпроса за спазването на човешките права той отбеляза, че на това пътуване папа Франциск говори ясно за идеологиите, които не вземат предвид конкретната личността и човешкото достойнство. Мисията на папата в Куба е ярък пример за Църквата и призив за активно присъствие на християните в обществото и за общото благо. Папа Франциск беше наистина много щастлив и благодарен на кубинския народ за ентусиазирания и топъл прием.

Относно литургията в Олгин, отбеляза отец Ломбарди: "Това беше една много посетена литургия, но с голямо участие - ние мислим за поне 150,000 души - в този град, където предишните папи не бяха идвали. Така че за града бе от особено значение да бъде домакин на папата. Литургията беше на Св. Матей и съответно с евангелски епизоди особено близки до чувствителността на папата и личната му история. Папата припомни, че като младеж по повод празника на Св. Матей е имал духовно изживяване, което е било решаващо за неговото призвание да следва Господ Иисус, Който го е призовал лично, гледайки го в очите. Както се разказва в Евангелието как Исус погледна в очите Матей и той повярва.

С пряката препратка към личния си опит папата "подчерта стойността и смисъла на християнското призвание, като среща с Господа, като отправна точка за мисията, към която всеки трябва да се чувства отговорен с ангажимент в Църквата и в обществото ". В допълнение, продължи анализа на говорителят на Ватикана, папа Франциск "се позова на опита на мисиите, един от начините, чрез  който Църквата живее в Куба, много отдавна, в малки общности, в които се отслужва Евхаристията, където се коментира Словото божие и се живее по християнски". Папата отправи "много ярък призив" за "доверие" и "да не се губи надеждата в сърцето". Това всъщност е което казва често и по-специално на младите хора: “Не губете надежда, не се оставяйте да ви откраднат надеждата". "В страна, която със сигурност има своите проблеми, своите предизвикателства и бедност, подобно послание и призив е от особено значение", обобщи Ломбарди.


Източник: Zenit.org