Новини

ОБЩА АУДИЕНЦИЯ: ПАПА ФРАНЦИСК ПОИСКА ПРОШКА ЗА ГРЕХОВЕТЕ НА ВАТИКАНА

ОБЩА АУДИЕНЦИЯ: ПАПА ФРАНЦИСК ПОИСКА ПРОШКА ЗА ГРЕХОВЕТЕ НА ВАТИКАНА
По време на общата аудиенция, проведена на 14 октомври 2015 г., папа Франциск от името на Църквата помоли вярващите за прошка за скандалите, които са се случили в Рим и Ватикана напоследък.

 
Папата отправи тази молба в началото на аудиенцията на площад „Свети Петър“, докато във Ватикана се провежда Синода на епископите за семейството и в контекста на размислите си върху евангелския текст, в който Исус неколкократно се обръща с „Горко вам“ към фарисеите, книжните и лицемерите. Св. Отец допълни, че словата на Исус са „много силни“. След това папата продължи своя катехизис за семейството, като се спря на обещанията, които родителите дават на децата си, още при тяхното раждане.

 
Той отбеляза: „Не говоря за обещанията, които даваме всеки ден по един или друг повод, за да направим децата щастливи, да ги накараме да чувстват добре, да бъдат по-ученолюбиви или да ги откажем от някоя прищявка. Говоря за по-важните обещания, които имат решаващо значение за техните очаквания от живота, за убедителността им като хора, за способността им да разберат Божието име като благословия.“

 
Най-великото обещание, продължи папата, е любовта, а именно обещанието, че всяко дете вярва, че ще бъде обичано и обгрижвано. „Когато идват на този свят, децата очакват потвърждение на това обещание: очакват го изцяло, с доверие и беззащитност. Достатъчно е да се огледате и да видите това навсякъде: във всички етнически групи, във всички култури, при всякакви условия на живот!“

 
„Когато се случи обратното“, отбеляза той с тъга, „децата са наранени от непоносим, много по-тежък скандал, тъй като не разполагат със средствата, необходими за да го разберат.

 
Бог, припомни папата, следи за изпълнението на това обещание от самото начало. Папата призова хората на площада да си припомнят думите на Исус, че ангелите пазители на децата бдят над тях с очите на Бог, Който „никога ни изпуска децата от поглед“. А когато това обещание е нарушено, настъпва „скандал“, който Исус осъжда.

 
„Нежните и тайнствени връзки между Бог и душите на децата никога не трябва да бъдат нарушавани“, подчерта папата, като добави: „Още при раждането си детето е подготвено да бъде обичано от Бог“.

 
В Кръщението Църквата също дава обещание на Своите деца, обещания, изпълнявани от родителите и цялата християнска общност. Изпитвайки любовта на хората, каза папата, всяко дете започва да усеща присъствието на Бог, Който обича децата. Папата подчерта също така колко важно е за нас да поощряваме тази тайнствена връзка, като оставим място за Господа в живота на младите. Чрез показваната от тях любов родителите помагат на децата да осъзнаят своята идентичност и уникалност като синове и дъщери на Бог.

 
Папата припомни на вярващите, че Исус ни учи да станем като малки деца. Светият отец обърна внимание, че като се грижим за нашите деца и за семейството, изпълняваме великото обещание, което Бог е дал на нас и на цялото човешко семейство.

 
Източник: www.zenit.org