Новини

УКРАИНСКАТА ГРЪКО-КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА ПОТВЪРДИ ОБЩЕНИЕТО СИ С РИМ

УКРАИНСКАТА ГРЪКО-КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА ПОТВЪРДИ ОБЩЕНИЕТО СИ С РИМ
В събота, 5 март 2016 г. папа Франциск прие ръководителите на Постоянния Синод на Украинската гръко-католическа църква, водени от Негово Блаженство Архиепископа на Киев Святослав Шевчук, който заяви: „Потвърждаваме това, което нито един тоталитарен режим не може да разруши: нашето общение с Рим и с Вселенската църква“. 

В изявлението, прието по този повод от Синода на Украинската гръко-католическа църква, и разпространено от Радио Ватикана, се казва:
 
 
„Дойдохме, за да потвърдим нашето общение със Светия Отец и да поискаме неговата помощ за страдащия народ на Украйна по време на Юбилейната година на милосърдието“, се обърна Негово блаженство Архиепископ Святослав Шевчук. „И Светият отец ни чу“.
 
В навечерието на 70-годишнината от псевдо-синода в Лвов, главата на Украинската гръко-католическа църква Негово Блаженство архиепископ Святослав, както и членовете на Постояния синод, посетиха Рим, за да се срещнат с Негово Светейшество папа Франциск. „Потвърждаваме това, което нито един тоталитарен режим не може да разруши: нашето общение с Рим и с Вселенската църква“, каза Негово Блаженство.
 
Ръководителят на Украинската гръко-католическа църква и постоянния синод проведоха срещи и дискусии с представители на Светия престол, и подготвиха публично изявление, което осъжда инвазията и хибридна войната в Украйна и отрича страданията на милиони невинни мъже, жени и деца. Църквата осъжда зверствата, отвличанията, задържанията и мъченията на граждани на Украйна в Донбас и Крим – и по-конкретно насилието над религиозни общности и етнически групи, особено на мюсюлманските татари, както и тежките нарушения на гражданските права и човешкото достойнство на милиони.
 
Украинската гръко-католическа църква непрестанно се моли за мир, а нейните водачи призоваха Светия отец и света да окажат подкрепа за спирането на войната и преодоляване на хуманитарната криза, причинена от руската инвазия в Украйна. Продължаващата необявена хибридна войната – която днес е в периферията на световното внимание – е засегнала пряко 5 милиона души. Тя е причина за смъртта на  10 000 души, десетки хиляди ранени, както и за лишаването от дом на повече от два милиона души. Унищожена е голяма част от промишлената инфраструктура на страната, валутата на страната е загубила две трети от стойността си, довело до обедняването на цялото 45-милионно население на страната. Украинската идентичност е подложена на безмилостни клевети от сложна и добре финансирана международна пропагандна кампания. „Хората страдат, Свети отче, и те очакват вашата прегръдка“, каза Негово блаженство. „Папа Франциск даде да се разбере, че ще действа“.
 
Двадесети век е епоха на нечувано страдание за Украйна. Вследствие на двете световни войни, геноцида, държавно планирания глад и етническо прочистване загиват 15 милиона души. На репресии е подложена и Украинската гръко-католическа църква, която насилствено е отделена от Рим и Римския епископ. Режимът на Сталин поставя Църквата извън закона, което я превръща в най-голямата забранена църква в света, което става чрез насилствените и противоканонични действия, станала известни като „Псевдо-синода от Лвов“, проведен на 8-10 март 1946 г. Съветските власти хвърлят в затвора всички епископи, стотици духовници и десетки хиляди вярващи, а собствеността на всички храмове е прехвърлена към Московската патриаршия или те са конфискувани за светски цели.
Днес Църквата е съживена, преуспяваща и динамична структура, която е активна на четири континента, в която служат млади духовници, вдъхновени от мъчениците на двадесети век.
 
„За украинците, които принадлежат на различни църкви и религиозни организации, и дори за светските лица, Светият отец представлява глобален морален авторитет, който говори истината. Този глас на истината е особено важен за страдащия народ на Украйна. Когато хората не чуват този глас, те се чувстват объркани, тревожни и забравени“, каза Негово блаженство на папа Франциск. „Св. Отец подчерта, че никой не може да разреши икуменическите проблеми на цената на една цяла Католическа църква от източен обред“.
 
„Украинската гръко-католическа църква има готовност да предостави отговорна и прозрачна администрация за международната помощ, като по този начин служи на страдащото население на Украйна, без оглед на етническа и религиозна принадлежност, на езикови или политически предпочитания. Готови сме да вземе участие в един добре обмислен план, който да включва правителствени и неправителствени структури. Нека сложим край на страданието. То може да бъде предотвратено. Може да бъде излекувано. Нека превърнем „Годината на милосърдието“ в реалност за народа на Украйна“, отбеляза Негово блаженство.
 
 
Папа Франциск благодари на Украинската гръко-католическа църква
 
В писмо на папа Франциск, изпратено в неделя до Негово Блаженство Святослав Шевчук, Архиепископ на Киев и ръководител на Украинската гръко-католическа църква, папата изразява своята признателност към Църквата и на вярващите в Украйна, които свидетелстват за своята вяра, въпреки страданията.
Писмото на папата започва с припомняне на събитията отпреди 70 години, когато  Църквата става жертва на конкретен идеологически и политически контекст, чийто „основни идеи“ са били насочени срещу Църквата.
 
„Спомняйки си с тъга за тези събития“, посочва папа Франциск, „ние прекланяме глави в дълбока благодарност пред тези, които с цената на страдания и дори мъченичество, продължиха да свидетелстват за своята вяра през годините и да потвърждават своята вярност на Църквата в единство с приемника на св. Петър“.
 
Франциск отново изказва своята солидарност с пастирите и верните на Църквата за „тяхната дейност в този труден момент, белязан от изпитанията на войната, за облекчаване на страданията на населението и за намиране на пътя към мира в скъпата земя на Украйна.“
 
Източник: www.zenit.org