Новини

МАЙКА ТЕРЕЗА ЩЕ БЪДЕ КАНОНИЗИРАНА ЗА СВЕТИЦА НА 4 СЕПТЕМВРИ В РИМ

МАЙКА ТЕРЕЗА ЩЕ БЪДЕ КАНОНИЗИРАНА ЗА СВЕТИЦА НА 4 СЕПТЕМВРИ В РИМ
Майка Тереза ще бъде канонизирана за светица на 4 септември в Рим. Това беше обявено официално на 15 март 2016 г., след като папа Франциск подписа декрета за канонизацията на блажената Майка Тереза от Калкута и обяви датата и мястото на церемонията по канонизацията на нея и на още четирима души за светци.

Папата подписа декларацията на редовната публична консистория на кардиналите и защитниците на каузата на светците във Ватикана, които формално завършиха процеса по потвърждаването на новите светци.
 
Майка Тереза беше беатифицирана на 19 октомври 2003 г., след като св. Йоан Павел ІІ призна чудодейно изцеление с нейното застъпничество на жена от Индия с тумор в корема.
 
 
 
На 17 декември 2015 г. папа Франциск призна чудодейното изцеление със застъпничеството на покойната сестра на бразилска жена с множество мозъчни абсцеси.
 
 
Консисторията също така одобри и обяви канонизацията на още четирима блажени за светци.
 
 
На 5 юни 2016 г.
-    Блажена Мария Елизабет Хеселблад, лутеранка, приела католицизма, която създава ордена на Бригитинките в нейната страна;
-    Блажен Станислас Папшински от Полша, създал ордена на Ордена на Непорочното Зачатие на Пресвета Дева Мария.
 
 
На 16 октомври 206 г.
-    блажен Хосе Санчес дел Рио, 14-годишното мексиканско дете, убито след като отказва да се отрече от вярата си през 20-те години по време на войната „Кристеро“.
-    Блажeн Хосе Габриел дел Росарио от Аржентина, известен като „свещеникът на гаучосите“.
 
 
 
Източник:  www.zenit.org