Новини

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК НА НЕДЕЛЯТА НА БОЖИЕТО МИЛОСЪРДИЕ: „ТАЗИ НЕДЕЛЯ НИ ПРИКАНВА ДА ПРИЕМЕМ СИЛАТА НА БЛАГОДАТТА, КОЯТО ИЗВИРА ОТ БОЖИЯТА МИЛОСТ“.

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК НА НЕДЕЛЯТА НА БОЖИЕТО МИЛОСЪРДИЕ: „ТАЗИ НЕДЕЛЯ НИ ПРИКАНВА ДА ПРИЕМЕМ СИЛАТА НА БЛАГОДАТТА, КОЯТО ИЗВИРА ОТ БОЖИЯТА МИЛОСТ“. ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК НА НЕДЕЛЯТА НА БОЖИЕТО МИЛОСЪРДИЕ: „ТАЗИ НЕДЕЛЯ НИ ПРИКАНВА ДА ПРИЕМЕМ СИЛАТА НА БЛАГОДАТТА, КОЯТО ИЗВИРА ОТ БОЖИЯТА МИЛОСТ“.

На 23 април 2017 г. папа Франциск направи следното обръщение преди и след молитвата Regina Coeli на площад „Свети Петър“:

 

***
 

 

Преди Regina Coeli:

 

Скъпи братя и сестри, добро утро!
 

 

Всяка неделя си припомняме Възкресението на Господ Исус, но значимостта на тази неделя, в дните след Великден, е още по-голяма. В традицията на Църквата тази неделя, първата след Великден, е наричана „in albis“. Какво означава това? Този израз има за цел да припомни ритуала, отслужен над всички, приели Кръщение по време на Великденското бдение. Всеки един от тях е получил бяла одежда – alba, „бяла“, като видим израз на тяхното ново достойнство като деца на Бог. Това се прави и на днешния ден: на новородените се дава малка символична дреха, а възрастните носят истинска дреха, каквато са носили и на Великденското бдение. В миналото тази бяла дреха е била носена през цялата седмица, до тази неделя, откъдето идва и името in albis deponendis, което насочва към неделята, в която тази бяла дреха е биля сваляна. И така, бялата дреха е свалена, неофитите започват своя нов живот в Христос и в Църквата.
 

 

Има и още нещо. По време на Юбилейната година през 2000 г. св. Йоан Павел ІІ постанови тази неделя да бъде посветена на Божията милост. Наистина, тази негова интуиция беше прекрасна: това решение беше вдъхновено от Св. Дух. Преди няколко месеца закрихме Извънредната Юбилейна година на милосърдието и тази неделя ни приканва да приемем силата на благодатта, която извира от Божията милост. Днешното Евангелско четиво разказва за появата на Възкръсналия Христос преди Неговите ученици, събрани в къщата (Йоан 20: 19-31). Свети Йоан разказва как след като поздравява Своите ученици, Исус им казва: „Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам“. А след тези думи, Той им дъхва и добавя: „Приемете Духа Светаго. На които простите греховете, тям ще се простят; на които задържите, ще се задържат“. (стих 21-23). Пред нас се открива смисъла на милостта, присъстваща в деня на Възкресението на Исус като опрощение на греховете. Възкръсналият Исус предава на Своята църква, като нейна първа задача, Своята собствена мисия да възвести пред всички опрощението. Това е първата задача: да възвести опрощението. Видимият знак на Неговата милост донася със себе си мир на сърцето и радост от обновената среща с господа.
 

 

В светлината на Великден милостта е възприемана като истинска форма на познание. Това е много важно: милостта е истинската форма на познание. Знаем, че човек получава познание по много пътища. Човек получава познание посредством сетивата, посредством интуицията, разума, но и по други пътища. Да, и човек може да получи познание чрез изживяването на милостта, защото милостта открива вратата на ума, за да разбере той по-добре мистерията на Бог и на нашето собствено съществуване. Милостта ни позволява да разберем, че насилието, злобата, отмъщението нямат никакъв смисъл, а тяхна първа жертва е този, който се поддава на тези чувства, защото те го лишават от неговото достойнство. 

 

Милостта също така открива вратата на сърцето и му позволява да даде израз на близостта, особено към тези, които са самотни и отхвърлени, защото ни помага да ги почувстваме като братя и сестри на същия Отец. Тя насърчава признанието на всички, които се нуждаят от утеха и ни кара да открием подходящите думи, за да им донесем тази утеха.
 

 

Братя и сестри, милостта затопля сърцето и го прави чувствително за нуждите на братята, посредством споделянето и съучастието. Накратко, милостта посвещава всички на справедливостта, помирението и мира. Нека никога не забравяме, че милостта е ключът към живота на вярата, тя е конкретният израз, чрез които правим видимо Възкресението на Исус.
 

 

Нека Мария, Майката на Милостта, укрепва нашата вяра и ни помага да я изживяваме с радост.

 

 

След Regina Coeli 


Скъпи братя и сестри,
 

 

Вчера свещеник Луис Антонио Роза Ормиерес беше обявен за блажен в град Овиедо в Испания.
Той е живял през ХІХ век и е посветил своите големи човешки и духовни качества в служба на образованието, в името на което той основава Конгрегацията на сестрите на Ангела-пазител. Нека неговият пример и неговото застъпничество помагат особено на тези, които се трудят в училищата и в полето на образованието.
 

 

Изпращам своите най-сърдечни поздрави на всички вас, римските вярващи и поклонници, събрани от цяла Италия и от много други страни, по-конкретно на Братството на св. Себастиан от Керкраде, Холандия, на секретариата на нигерийската католическа църква и на енорията Либефраун от Бохолт, Германия.
 

 

Поздравявам полските поклонници и изказвам високата си оценка за инициативата на Каритас-Полша в подкрепа на много сирийски семейства. Отправям специален поздрав и към посветените на Божията милост, събрани днес в църквата на Светия дух в Сасия.
 

 

Поздравявам многобройните групи от младежи, особено приелите Конфирмация и кандидатите за Конфирмация – толкова сте много! – от диоцезите Пиаченца-Бобио, Тренто, Кунео, Милано, Лоди, Кремона, Бергамо, Бреша и Виченца, както и от училището „Мазачо“ в Тревизо и от Института „Сан Карпофоро“ в Комо.
 

 

Накрая искам да благодаря на всички, които през тези дни ми изпратиха Великденски поздрав. Връщам им този поздрав от цялото си сърце, моля се всеки един от тях и  всяко семейство да получи благодатта на Възкръсналия Бог. Приятна неделя и не забравяйте да се помолите за мен. Ще се видим скоро!
 

 

 Източник: www.zenit.org