Епископ

Епископ

ЕПИСКОП ХРИСТО ПРОЙКОВ  

Епископ Христо Николов Пройков е роден на 11 март 1946 г. в София. Поради политическия режим духовното си образование и подготовка получава в България. На 6 септември 1970 г. е ръкоположен за дякон от епископ Кирил Куртев. На 23 май 1971 г. е ръкоположен за свещеник от епископ Методий Стратиев. През 1980 - 1982 г. специализира каноническо право в Григорианския университет в Рим. От 1982 г. е енорийски свещеник в катедрален храм „Успение Богородично” – София. През декември 1991 г. възобновява издаването на вестник „Истина - Veritas” – продължител на вестник „Истина”. На 18 декември 1993 г. е номиниран за помощник епископ на Католическа апостолическа екзархия и титулярен епископ на Бриула. На 6 януари 1994 г. е ръкоположен за епископ в патриаршеската базилика „Свети Петър” в Рим от папа Йоан Павел ІІ. Ръководи Католическата апостолическа екзархия от 5 септември 1995 г. Понастоящем е председател на Епископската конференция на Католическата църква в България. В епископската конференция е председател на комисиите: за духовенството; за католическото възпитание и званията; за пастирската грижа над емигрантите и пътуващите; за пастирската служба над здравната служба.

 

На 15 ноември 2007 г. в София се провежда церемония по връчване на Велик Кръст на Малтийския орден "Pro piis meritis Melitensi" на монс. Пройков. Чрез връчването на отличието Малтийският орден изразява своята благодарност към Католическата църква за активното сътрудничество, приемането и разпределянето на хуманитарна помощ и медикаменти по-особено в периода на 90-те години на XX век и след това.

 

На 15 май 2009 г. е назначен от папа Бенедикт XVI за консултант на Конгрегацията за Източните Църкви на Римската курия.

---

На 11 октомври 2019 г. папа Франциск издига Католическата апостолическа екзархия в София за католиците от източен обред в България в ранг на самостоятелна пълноправна Епархия, възлагайки и името „Софийска епархия св. Йоан XXIII за католиците от византийско-славянски обред в България“.

За първи епархиен епископ папата назначава Н.Впр. Христо Пройков, дотогава Екзарх като заменя и досегашното му титулярно седалище.