Малко Търново

Малко Търново Малко Търново

Енория:  “Пресветата  Троица"

и

Екзархийно светилище на "Пресвета Богородица от Ченстохова"

/в параклиса на църквата/

В трите католически епархии в България имат по едно епархийно светилище. Всички миряни, и от двата обреда, са поканени да посещават тези светилища за изпросването на специални благодати.

.


Ректор на Светилището:

Архимандрит Роман Котевич ОВ /Орден на  Възкресенците/

.


Богослужения:

Света литургия

лятно време:

неделя и празници: 17.00 ч

понеделник-сряда:  10.00 ч.

зимно време:

неделя и празници: 15.00 ч.


Тържества през седмицата: в зависимост от обстоятелства.


.

Приемно време на енорийския свещеник:
срещи са възможни след  уговорка със свещеника (0885 232 190).

.

Адрес и контакти:
Енорийски дом
ул. Константин Петканов, 4 - 6058 Малко Търново
Тел. 056 82 78 43; 0885 23 21 90

e-mail: misjabgcr@poczta.onet.pl

.

История на енорията: Началото на общността на католиците от източен обред в Малко Търново е свързано с активна про-българска дейност на присъединилите се към Светия Престол българи през декември 1860 г. в Цариград. Активно действащото Българо-католическо училище в Одрин, както и славянският език на отслужваните в униатските енории Св. Литургии събуждат желание у малкотърновци унията да бъде развита и в тяхното градче.

Първите пристигнали в Малко Търново свещеници са о. Иван Ваклидов и о. Койчо (Кирил). Така напролет през 1862 г. в Малко Търново не само се служи на славянски език, но също е основавано първо българско училище.

От 1866 г. униатската общност обслужват Отци Възкресенци, идващи тук колкото е възможно по-често. След старата църквичка, организирана в къщата на едно от първите семейства, присъединили се към католическото движение, през 1868 г. се строи първият храм „Св.Св. Петър и Павел”, осветен на 29 юни същата година.

Скоро в Малко Търново за постоянно започва да служи, о. Желязко. През 70-те години на ХІХ век Възкресенците напълно поемат енорията в Малко Търново. С настоятелството на о. Август Мосеер ОВ в Малко Търново се строи ново училище. В края на 90-те години на ХІХ в. пристигат и Сестри Възкресенки.

Най-голямото си развитие енорията постига по време на о. Иван Гаруфалов ОВ, който не само модернизира училището, но също така с големи усилия започва строежа на новата църква. Основава се католическа кооперация, действа сиропиталище, а в училището усърдно работят Милосърдните загребски сестри.

След о. Гаруфалов ОВ, който през 1941 г. е назначен за Апостолически Екзарх, енорията поема о. Йосиф Германов ОВ. След негова смърт през пролетта на 1969 г. енорията поема о. Антон Петров ОВ, който умира през октомври 1977 г. Негов наследник става о. Константин Патронов ОВ, ръкоположен за свещеник в Малко Търново на 6 април 1975 г. О. Патронов служи в Малко Търново до смъртта си на 30 април 1991 г. По това време като енорист в малкотърновска църква служи о. Никола Гръмов, който я предава на пристигналия през 1992 г. в България о. Роман Котевич ОВ.

.

Благотворителна дейност:
Енорийски център за работа с възрастни хора „Бл. Майка Тереза”.

.

Галерия