Основни молитви

В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин!
 


АПОСТОЛСКИ СИМВОЛ НА ВЯРАТА

Вярвам в Бога, Всемогъщия Отец, Творец на небето и земята; и в Исуса Христа, Неговия единствен Син, Господ наш Който се заченал от Светия Дух, родил се от Дева Мария, страдал при Понтийския Пилат, разпнат бил, умрял и бил погребан. Слязъл в ада, в третия ден възкръснал от мъртвите, възнесъл се на небето, където седи от дясно на Бога, Всемогъщия Отец, оттам ще дойде да съди живите и мъртвите. Вярвам в Светия Дух, в Светата Католическа църква, в общението на светиите, опрощението на греховете, възкресението на телата и вечния живот. Амин.


НИКЕО-КОНСТАНТИНОПОЛСКИ СИМВОЛ НА ВЯРАТА


Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и на земята, на всичко видимо и невидимо. И в един Господ Исус Христос, Син Божи, Единороден, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, истински Бог от истинския Бог, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало; Който за нас човеците и за нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Светия Дух и Дева Мария и стана човек; И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда и бе погребан. И възкръсна в третия ден, според писанията, и се възнесе на небесата, и седи отдясно на Отца; И пак ще дойде със слава да съди живите и мъртвите, и царството Му не ще има край. И в Светия Дух, Господ животворящ, Който произхожда от Отца и ( Сина ). Комуто се покланяме и Го славим  наравно  с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците. В една, света, католическа и апостолска църква. Изповядвам едно кръщение за опрощение на греховете. Очаквам възкресението на мъртвите, и живота в бъдещия век. Амин.

 

ОТЧЕ НАШ

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети името Ти, да дойде Царството Ти, да бъде волята Ти, както на небето, така и на земята; дай ни днес насъщния ни хляб, и прости ни дълговете, както и ние прощаваме на нашите длъжници, и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от злото.


МОЛИТВА КЪМ СВЕТИЯ ДУХ

Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на блага и Дарителю на живот, дойди и всели се в нас, очисти ни от всяка скверност и спаси, Благий, душите ни.


ДОСТОЙНО ЕСТ

Достойно е наистина да Те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна, и Майка на нашия Бог. По-достойна от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бога - Слово, наистина Богородице, Тебе величаем.


РАДВАЙ СЕ

Радвай се, благодатна Марио! Господ е с тебе, благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба, Исус! Света Марио, Майко Божия, моли се за нас грешници, сега и на смъртния ни час. Амин.


РАДВАЙ СЕ, ЦАРИЦЕ

Радвай се, царице, майко милостива, живот, сладост и надежда наша, радвай се! Към Тебе викаме ние, изгнаните синове Евини, към тебе въздишаме с плач и ридание в тази долина на сълзи. Ти, прочее, като наша защитница, обърни милостивите си очи към нас и покажи ни, след това изгнание, Исуса – благословения плод на Твоята утроба, о, преблага, о, милостива, о, пресладка Дево Марио.
 

МОЛИТВА КЪМ АНГЕЛА ПАЗИТЕЛ

Ангеле Божи, пазителю мой, аз, който по Божия милост съм поверен на тебе, моля ти се, осветлявай ме, пази ме, крепи ме и ръководи през този ден (тази нощ). Амин.
 

МОЛИТВА КЪМ ПРЕСВЕТАТА ТРОИЦА 

Пресвета Троице, помилуй нас, Господи, очисти греховете ни, Владико, прости беззаконията ни, Светий, посети и изцели немощите ни, заради Твоето име!


ДЕЯНИЕ НА РАЗКАЯНИЕ

Боже мой, разкайвам се и скърбя за всичките си грехове, мразя ги и не¬навиждам отдън душа, не само защото поради тях изгубих небето и заслужих адските мъки, но много повече, защото наскърбих Тебе, безкрайно добрия и достоен за обичане над всичко. Решавам се твърдо с Твоята благодатна помощ да не греша занапред и да избягвам всякаква опасност за грях.


ДЕЛО НА ВЯРА

Боже мой, вярвам във всичко, което Светата Католическа Църква ми повелява да вярвам, защото Ти, Който си непогрешима Истина, си й го открил.
 

ДЕЛО НА НАДЕЖДА

Боже мой, надявам се, че чрез Исус Христовите заслуги ще ми дадеш благодатта Си В този живот и вечното блаженство в бъдещия.


ДЕЛО НА ЛЮБОВ

Боже мой, обичам Те с Всичкото си сърце и с всичката си душа повече от Всички неща, защото Ти си 6еэкрайно добър и достоен за обичане и от любов към Тебе, обичам ближния си като себе си.


МОЛИТВА ПРЕДИ ХРАНЕНЕ

Христе Боже, благослови храната и питието на твоите служители защото си свят сега всякога и во веков. Амин.


МОЛИТВА СЛЕД ХРАНЕНЕ

Благодарим, Ти Христе Боже задето ни насити със земните си дарове, не ни лишавай и от небесното си царство. Амин


Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги и во веки веков. Амин