Новини

СРЕЩА НА СЪВЕТА ЕПИСКОПИТЕ НА ЕВРОПА В СВЕТИТЕ ЗЕМИ

СРЕЩА НА СЪВЕТА ЕПИСКОПИТЕ НА ЕВРОПА В СВЕТИТЕ ЗЕМИ СРЕЩА НА СЪВЕТА ЕПИСКОПИТЕ НА ЕВРОПА В СВЕТИТЕ ЗЕМИ СРЕЩА НА СЪВЕТА ЕПИСКОПИТЕ НА ЕВРОПА В СВЕТИТЕ ЗЕМИ СРЕЩА НА СЪВЕТА ЕПИСКОПИТЕ НА ЕВРОПА В СВЕТИТЕ ЗЕМИ СРЕЩА НА СЪВЕТА ЕПИСКОПИТЕ НА ЕВРОПА В СВЕТИТЕ ЗЕМИ СРЕЩА НА СЪВЕТА ЕПИСКОПИТЕ НА ЕВРОПА В СВЕТИТЕ ЗЕМИ

По покана на Негово Блаженство Фуад Туал, Латински патриарх на Йерусалим, годишната Пленарна асамблея на Съвета на Европейските епископски конференции (CCEE), която обединява председателите на всички конференции на католическите епископи, представляващи 45 държави на континента се провежда от 11 до 16 септември в Светите земи.

 

От българска страна на срещата присъства Н.Впр. Христо Пройков, Апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в Бълагрия.

 

За първи път в историята на CCEE, пленарната асамблея се провежда в Светата земя, в земята, където е родено християнството. Изключителният характер на събитието се допълва от факта, че това е първият път, в най-новата история на християнството, в който такъв голям брой представители на високо равнище на Европейските епископи се срещат на това място по същото време.

 

Приемайки поканата на Латинския патриарх на Йерусалим, председателите на конференции епископите "предприемат поклонение към самите корени на Европа и на европейската култура“.

 

"Срещата е в действителност поклонение до местата, където е родена християнската вяра. От тази земя, учениците на Исус са отпътували за целия свят, за да донесат благата вест за Исус. Когато Европа отива в Светите земи, това е до мястото на нейните юдейско-християнски корени. Този район на света винаги е бил кръстопът на цивилизацията, проникнат от големите културни различия и от време на време от силни социални напрежения които в миналото са се обединили и днес все още продължават да се свързват Европа и Близкия изток ", каза монс. Дуарте да Куня, генерален секретар на CCEE.

 

Срещата следва две основни теми: „Образа на Исус“ и „Размисъл върху предизвикателствата за Църквата в Европа“.

 

Освен дискусиите епископите посетиха различни места по Светата земя - Галилея, Капернаум, Магдала, включиха се в шествие за отбелязване на празника на Въздвижение на Светия кръст, отслужиха вечерня в базиликата Благовещение в Назарет.

 

Срещата-поклонение на председателите на епископските конференции на католическите епископи на Европа включи и посещение на Витлеем, където Бог разкри Себе Си и се засели в човешката история.

 

Пленарната асамблея ще приключи в сряда 16 септември, с тържество литургия пред олтара на празния гроб на Исус в базиликата на Божи гроб.
Също така са предвидени срещи с израелските и палестинските власти.

 

Прилагаме снимки от срещата-поклонение.
Източник: ССЕЕ