Новини

ПАПАТА В КЕНИЯ: ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДАТА И ИЗГРАЖДАНЕТО НА СПРАВЕДЛИВ СОЦИАЛЕН РЕД

ПАПАТА В КЕНИЯ: ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДАТА И ИЗГРАЖДАНЕТО НА СПРАВЕДЛИВ СОЦИАЛЕН РЕД ПАПАТА В КЕНИЯ: ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДАТА И ИЗГРАЖДАНЕТО НА СПРАВЕДЛИВ СОЦИАЛЕН РЕД ПАПАТА В КЕНИЯ: ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДАТА И ИЗГРАЖДАНЕТО НА СПРАВЕДЛИВ СОЦИАЛЕН РЕД

От 25 до 30 ноември се провежда първата апостолическа визита на папа Франциск в Африка. Първата спирка от пътуването на папата е Кения, а след това той ще посети Уганда и Централноафриканската република.

 

Един от акцентите в посещението в Кения беше връзката между опазването на природата и изграждане на справедлив социален ред, стремежите на младите и необходимостта от справедливо разпределение на природните и човешките ресурси.
 

 

На 26 ноември папа Франциск направи обръщение в присъствието на президента на Кения Ухуру Кениата и пред политически, икономически и културни лидери на страната.
В обръщението си папата отбеляза, че Кения е „ млада и жизнена нация, многообразно общество, което играе важна роля в региона. В много отношения вашият опит в изграждането на демокрацията е споделян и от много други африкански страни. Подобно на Кения и те се стремят да изградят мултиетническо, хармонично и приобщаващо общество въз основа на взаимното уважение, диалога и сътрудничеството“.
„Вашата нация е нация от млади хора ... Младите са най-ценния ресурс на един народ. Защитата, подкрепата и инвестицията в тях, протегнатата към тях е най-добрият начин, по който в бъдеще да бъдат съхранени мъдростта и духовните ценности на техните родители, ценностите, които са най-близо до сърцето на народа.“
 

 

„Кения е страна, благословена не само с голяма красота, която е известна със своите планини, реки и езера, с горите, саваните и полупустините, но и която е богата на природни ресурси. Кенийският народ е известен с високата си оценка на тези дарени от Бог съкровища, както и със своята култура на опазване, което ви прави чест. Дълбоката криза с околната среда, пред която е изправен нашия свят, изисква все по-голяма чувствителност към връзката между човека и природата. Ние сме натоварени с отговорността да предадем красотата на природата в нейната цялост на бъдещите поколения, както и със задължението да упражняваме справедливо управление на даровете, които сме получили. Тези ценности са дълбоко вкоренени в душата на Африка. В един свят, който акцентира върху експлоатацията, а не върху защитата на нашия общ дом, тези ценности трябва да вдъхновяват лидерите на страната да полагат усилия и да насърчават отговорните модели на икономическо развитие“.
 

 

„Съществува ясна връзка между опазването на природата и изграждането на справедлив и равнопоставен социален ред. Връзката ни с природата не може да бъде обновена без да бъде обновено самото човечество. Тъй като нашия свят е изложен на разделения, които са  етнически, религиозни или икономически, всички мъже и жени с добра воля са призвани да работят за помирение и мир, опрощение и изцеление. В стремежа за изграждане на стабилно демократично общество, основната цел следва да бъде сближаването и интеграцията, толерантността и уважението към другите, преследването на общото благо. Опитът показва, че насилието, конфликта и тероризма се подхранват от страха и недоверието, от отчаянието, родено от бедността и чувството на неудовлетвореност. В крайна сметка борбата срещу тези противници на мира и просперитета трябва да бъде поведена от мъжете и жените, които безстрашно вярват и достойно свидетелстват за големите духовни и политически ценности, вдъхновили раждането на нацията.“
 

 

Пред политическите, културните и икономически лидери на страната папата отбеляза, че те носят специална отговорност за „развитието и опазването на тези велики ценности“ „Това е голяма отговорност, истинско призвание, в служба на целия народ на Кения. Евангелието ни казва, че от тези, на когото много е дадено, много и ще се иска. В този дух ви насърчавам да полагате пълноценни и прозрачни усилия за общото благо и да насърчавате духът на солидарността на всички равнища на обществото. Моля ви по-конкретно да покажете същинска загриженост за нуждите на бедните, за стремежите на младите и за по-справедливо разпределение на природните и човешките богатства, с които Творецът е благословил вашата страна. Уверявам ви и в готовността на католическата общност да продължи да полага усилия и да дава своя принос за постигането на тази цел, чрез извършваните от нея проекти в областта на образованието и благотворителността.“
Посещението на папата продължи на 26 ноември с междурелигиозна среща и икуменическа среща. След това папата отслужи меса в Университета на Найроби. В своята проповед папата оцени високо здравия семеен живот, проявяван от кенийските католици, характеризиран от дълбоко уважение към мъдростта на възрастните и любовта към децата. Той също акцентира върху това, че здравето на  едно общество зависи от здравето на семейството.

 

Посещението на папата в Кения завършва на 27 ноември, след посещение сутринта на бедното предградие Кангеми в Найроби и среща с млади хора на стадиона Касарани.
 

 

Източник: Vatican Information Service