Новини

ПОСЛАНИЕ ПО СЛУЧАЙ ОТКРИВАНЕ НА ЮБИЛЕЙНАТА ГОДИНА НА МИЛОСЪРДИЕТО

ПОСЛАНИЕ ПО СЛУЧАЙ ОТКРИВАНЕ НА ЮБИЛЕЙНАТА ГОДИНА НА МИЛОСЪРДИЕТО ПОСЛАНИЕ ПО СЛУЧАЙ ОТКРИВАНЕ НА ЮБИЛЕЙНАТА ГОДИНА НА МИЛОСЪРДИЕТО ПОСЛАНИЕ ПО СЛУЧАЙ ОТКРИВАНЕ НА ЮБИЛЕЙНАТА ГОДИНА НА МИЛОСЪРДИЕТО

На 12 декември 2015 г. в катедралата на Католическата апсотолическа екзархия в София бе открита официално Светата година на Милосърдието.

Апостолическият екзарх Н. Впр. Христо Пройков се срещна със свещеници от Екзархията и прекараха ден в, молитва, размишления и разговори в навечерието на тържественото отваряне на Светите двери в катедралния храм.

На Божествената литургия дала началото на Светата година за Католическата екзархия присъства Апостолическият нунций в България Н.Впр Анселмо Гуидо Пекорари.

 

Публикуваме посланието на Апостолическият екзарх до духовенството и верните на Католическа апостолическа екзархия по случай Светата година на Милосърдието:

 

На 13 март 2015 г. Папа Франциск, две години след избора си на 13 март 2013 г. за папа, пожела да обяви извънредна юбилейна година съсредоточена върху Божието милосърдие. Тогава той каза: „Това ще бъде Свята година на Милосърдието. Бихме искали да я преживеем в светлината на думите на Исус: „Бъдете милосърдни както Отец” (ср. Лук. 6:36).  В един толкова разединен свят са нужни дела на милосърдие. Това важи по-специално за изповедниците! Много милосърдие!


Убеден съм, че цялата Църква, която много се нуждае от милосърдие, защото сме грешници, ще може да намери по време на този Юбилей радостта да преоткрие и допринесе, за да бъде по-плодоносно Божието милосърдие, с което всички сме призвани да даваме утеха на всеки човек от нашето време. Да не забравяме, че Бог прощава всичко и прощава винаги”.
 

 

Драги братя и сестри, започнахме Юбилейната година на Милосърдието. Да не се изморяваме да искаме прошка през тази година. Да искаме прошка и да даряваме прошка. Година, в която имаме възможността да изгладим много конфликти, които има между нас и да заживеем със спокойно и радостно сърце, помирени и с Бога.
 

 

Истина е, че всички сме склонни да отвръщаме на злото със зло и на доброто с добро. Такова поведение Христос отрича категорично. То не е християнско. За хората то е често пъти “порядъчно”, но християнинът трябва да бъде повече от порядъчен човек. Християнинът е човек, който обича.
 

 

Днес светът страда от липса на любов, затова мирът е толкова несигурен. Християнинът е призван да елиминира своите неприятели, като ги обича. Вярваме ли, че това е възможно? Всеки ден, който започва отново Бог ни дава урок по милосърдие. Дава го и на тези, които не заслужават. Но всеки ден е въпрос за мен: Бог няма врагове. Не трябва ли и аз да направя усилие да нямам?
 

 

Да се освободя от миналото, да подредя настоящето, да се освободя от антипатиите. С този искрен поглед първо да погледна в моето семейство. В думата милосърдие има сърце. Ако трябва да нарисуваме милосърдието, трябва да нарисуваме усмивка - усмивката на бащата на Блудния син.
Исус казва: „Всичко, което сте направили на един от моите най-малки братя,   на Мене сте го сторили” Тази година сме призовани да обърнем по-специално внимание на тези, които се нуждаят от нашата помощ: бедните, болните, хората, които търсят покрив над главата си, прокудени от родните си места. И всичко, което правим на тях и за тях да бъде в името на Христос, Когото виждаме в лицето на нашия ближен. Защото Исус казва още: “Без мене не можете да направите нищо”. А св. Августин добавя: “Внимавайте, Исус не казва “можете да направите малко неща”, а “не можете да направите нищо”.
 

 

Християнинът не отмерва своето държание с поведението на другите, а с Бога. Не с мярката на своето аз, а с Божията мярка: Както Отец се отнася с мен, така и аз с тебе. Нали Исус казва: “Бъдете милосърдни, както е милосърден Вашият Отец Небесен...?”
 

 

В сърцата ни отекват словата и на свети Йоан Павел II, папа римски, който установи в Църквата празника на Божието милосърдие: „Колко голяма нужда от Божието милосърдие има днешният свят! На всички континенти, от дълбочината на човешкото страдание, сякаш се издига зов за милосърдие. Където царуват омраза и жажда за отмъщение, където войните носят страдание и смърт на невинните, има нужда от благодатта на милосърдието, което да успокои мислите и сърцата и да направи така, че да избликне мирът. Където липсва уважение към живота и човешко достойнство, има нужда от милосърдната Божия любов, в чиято светлина се показва неизразимата стойност на всяко човешко същество. Светът има нужда от милосърдие, за да може всяка несправедливост да намери своя край в блясъка на истината”. И завършва: „Човечеството няма да намери мир докато не се обърне с доверие към Божието милосърдие”.
 

 

Братя и сестри, както при всяка Юбилейна година, и тази Свята година Църквата отпуска по-специални духовни облаги за всички, които искат да живеят в духа на милосърдната и всеопрощаваща любов. Ето защо изповедниците през тази година ще имат права за разрешаване на по-особено тежки грехове. Ще има възможност да се получава пълна индулгенция за заслуженото наказание на изповяданите вече грехове, идвайки тук и преминавайки през портите на този  катедрален храм. Ето защо приканвам свещениците и верните да се организират през годината в поклоннически посещения тук. Има още и други възможности за придобиване на духовни облаги през Юбилейната година, за които може да се интересувате.
 

 

Пожелавам на всички благословена, благодатна и изпълнена с много дела на милосърдие Юбилейна година!


+ Христо Пройков
Апостолически екзарх