Новини

МОЛИТВА „АНГЕЛ ГОСПОДЕН“ В ДЕНЯ НА МИГРАНТИТЕ И БЕЖАНЦИТЕ

МОЛИТВА „АНГЕЛ ГОСПОДЕН“ В ДЕНЯ НА МИГРАНТИТЕ И БЕЖАНЦИТЕ
На 17 януари 2016 г., деня на мигрантите и бежанците, папа Франциск произнесе следното обръщение по време на молитвата „Ангел господен“:

Скъпи братя и сестри,
Днешният евангелски текст разказва за чудодейното събитие, което се случва в Кана, село в Галилея, по време на сватбено тържество, на което присъстват и Мария, Исус и Неговите първи ученици (срв. Йоан 2:1-11). Майката, Мария, обръща внимание на своя син, че виното свършва, и Исус, след като й казва, че Неговият час още не е дошъл, все пак се вслушва в молбата й дава на съпрузите най-доброто вино. Евангелистът казва: „Така Иисус тури начало на чудесата Си в Кана Галилейска и яви славата Си; и учениците Му повярваха в Него“ (ст. 11).

 
Чудесата са необичайни знаци, които съпровождат проповедта на Благата вест, а целта им е да събудят и укрепят вярата в Исус. В чудото в Кана сме свидетели на акт на милосърдие от страна на Исус към младоженците, знак за Божията благословия на техния брак. Затова любовта между мъжа и жената е добър начин за изживяване на Евангелието, тоест за радостно пътуване към светостта.
 
 
Но чудото в Кана не се отнася само за младоженците. Всеки човек е призван да посрещне Господ като Жениха на своя живот. Християнската вяра е дар, който получаваме в Кръщението и който ни позволява да срещнем Бог. Вярата претърпява радост и тъга,  светлина и тъмнина, както всяка автентична любов. Разказът за сватбата в Кана ни приканва да видим отново, че Исус не идва при нас като съдия, готов да осъди нашите греховете, нито като господар, който изисква от нас сляпо да следваме Неговите заповеди; Той идва като Спасител на човечеството, като брат, като наш по-голям брат, Син на Отца: Този, който отговаря на обещанията и очакванията на радостта, които живеят в сърцето на всеки един от нас.
 
 
Следователно можем да се запитаме: познаваме ли Господ по този начин? Чувствам ли го близо до себе си, в живота си? Отвръщаме ли на тази вълна от любов, с която Той се обръща към всички нас, към всеки човек? Това става възможно чрез съзнанието, че Исус ни търси и приканва да направим място за Него дълбоко в нашето сърце. В това пътуване на вярата, заедно с Него, ние не сме сами: получили сме дара на Христовата кръв. Големите каменни делви, които Исус напълва с вода, която превръща във вино (с. 7) са знак за преминаването от стария към новия завет: вместо вода, използвана за ритуала на пречистване, ние получаваме кръвта на Исус, която се излива по тайнствен начин в Евхаристията, в Страстите и Кръста. Тайнствата, които се изливат от Пасхалната мистерия, ни даряват със свръхестествена сила и ни позволяват да се наслаждаваме на безкрайната Божия милост.
 
 
Молим се Дева Мария, пример за посредничество в словото и делото на Господ, ни помага да преоткрием вярата чрез красотата и богатството на Евхаристията и другите тайнства, което ни показва вярната Божия любов към нас. Затова нека се влюбваме все повече и повече в Господ Исус, нашия Жених, да ни срещне със светлините, запалени с нашата радостна вяра и да ставаме Негови свидетели в света.
 
 
 
След Молитвата „Ангел господен“:
 
 
Скъпи братя и сестри,
Днес отбелязваме Световния ден на мигрантите и бежанците, който в контекста на Свещената година на милосърдието отбелязваме като юбилеен ден на мигрантите. Затова за мен е удоволствие да поздравя с голяма обич етническите общности, представени тук, от различни региони на Италия, особено от региона на Лацио. Скъпи мигранти и бежанци, всеки от вас носи своята история, култура, възвишени ценности, но за съжаление често е изложен на бедност, насилие и страх. Присъствието ви на този площад е знак за надежда в Бога. Не позволявайте да бъдете ограбени от надеждата и радостта от живота, която се дължи на Божията милост, но и на хората, които ви приветстват и помагат. Преминаването през Свещените двери и Литургията сърцата ви ще бъдат изпълнени с мир. В тази меса бих искал да благодаря и – бих искал всички да благодарят с мен – на задържаните в затвора в Opera, за даровете, които ще бъдат използвани в това богослужение.
 
 
Поздравявам и всички вас, поклонниците, които са дошли от Италия и други страни и по-конкретно Културната асоциация „Напредък“ от Сараево, испанските студенти от Бадахос и Палма де Майорка и младежите от Osteria Grande (Болоня).
 
 
Сега моля всички вас да се помолите на Бог за жертвите от терористичните атаки, които се случиха през последните дни в Индонезия и Буркина Фасо. Нека Господ ги приеме в Своя дом и да подкрепи усилията на международната общност за изграждане на мира. Да се помолим на Дева Мария.

 
 Източник: www.zenit.org