Новини

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК В МЕКСИКО:СРЕЩИ С МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ И СЕМЕЙСТВАТА

НЕ МОЖЕМ ДА МЪЛЧИМ ПРЕД ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ ЕКОЛОГИЧНИ КРИЗИ В ИСТОРИЯТА

 

На 15 февруари сутринта папа Франциск отслужи меса пред местното население на Мексико в общинския спортен център в Сан Кристобал де Лас Касас, щата Чиапас.

Папа Франциск акцентира върху това, че човечеството повече не може да мълчи пред една от най-големите екологични кризи в световната история и допълни, че цивилизацията, когато днес граби собствените си богатства, трябва да се поучи от хармонията с природата, постигната от местното население.

Папата почерпи вдъхновение от Псалма, в който се казва „Законът на Господа е съвършен - укрепява душата“.

Папата посочи, че псалмистът „старателно изброява“ всичко, което законът предлага на тези, които го чуват и следват, той укрепява душата, простите прави мъдри, весели сърцето, просветлява очите.

Това е законът, който народът на Израил получава от ръцете на Мойсей. Страдайки от робството и тиранията на фараона, Бог казва: „викът на синовете Израилеви стигна вече до Мене, и Аз виждам гнета, с който ги угнетяват египтяни.“


Появата на Божието лице

В този миг се явява „истинското лице на Бог“, а Неговото Слово и Закон се превръщат в символ на свободата, щастието, мъдростта и светлината.

В най-мрачните исторически моменти, обясни папа Франциск, Бог открива своето лице на тези, които Му се доверяват.

„Тук се чувства копнежът за живот в свобода, копнеж, насочен към обетованата земя, където потисничество, лошото отношение и унижението не са общоприети. 

„В сърцето на човека и в паметта на мнозинството от нашите народи е вписан този копнеж към земята, към времето, когато раздялата ще бъде победена от братството, когато несправедливостта ще бъде надмогната от солидарността, а насилието ще бъде възпряно от мира“.


Мракът няма да има последната дума

Нашият Отец, обясни папата, не само споделя този копнеж, а го вдъхновява и „продължава да го сътворява“, като дарява Своя Син, Исус, Който върви заедно с нас и подкрепя Своя Народ.

„Той се превръща в пътя, в истината, в живота, за да не може мракът да има  последната дума, а зората да продължи всеки ден да се води живота на своите синове и дъщери.“


Опити за обезболяване на нашите души

Често се правят опити за потискане и замъгляване на този копнеж, за „обезболяване на нашите души“, за „приспиването на нашите деца и младежи в един вид апатия, като се твърди, че нищо не може да бъде променено, че мечтите им никога не могат да станат реалност.

„Започнали сме да гледаме на себе си като господари, които имат правото да експлоатират земята според волята си“, поясни папа Франциск .

Нашето наранено и грешно състояние става причина и за увреждането на планетата, настоя папата, което кара земята да „стене в родилни мъки“, и да бъде сред „сред най-изоставени и малтретирани от нас“.

 Не можем да мълчим

Предизвикателството на околната среда, пред което сме изправени, и човешките корени на тази криза, обърна внимание папата, се отразят на всички нас и изискват нашия отговор.

„Повече не можем да мълчим пред една от най-големите екологични кризи в световната история “, каза той.

„В това отношение има много, на което вие можете да ни научите. Вашите народи, както признават епископите на Латинска Америка, знаят как да взаимодействат хармонично с природата, но въпреки това много често вие сте оставали неразбрани и изключени от обществото“.

Папата обърна внимание, че има хора, които са смятали ценностите, културата и традициите на тези народи за „по-нисши“ и други, „опиянени от могъщество, пари и пазарни тенденции, които са ограбили и замърсявали вашата земя“.

„Колко тъжно е това! Колко ценно би било за всеки един от нас да подложим съвестта си на изпитание и да се научим да казваме: „Прости ми!“

Нашата провалена „култура на отпадъка“ се нуждае от вас

„Днешният свят, провален от настоящата „култура на отпадъка“, има нужда от вас“, каза той.

Папата обърна внимание, че днешната култура има стремеж да потисне културното наследство, поради тенденцията за хомогенизация на света, и подчерта, че днес е още по-важно младежта да се „придържа към мъдростта на своите родители!“

„Днешният свят, обзет от стремежа към удобство, има нужда да се върне към ценността на благодарността!“

Радост

След тези призиви, папата напомни на присъстващите представители на местното население, че трябва да бъдем радостни от увереността, че „Творецът не ни изоставя, никога не предава своя изпълнен с любов промисъл и никога не съжалява, че ни е сътворил“.


ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК НА СРЕЩАТА СЪС СЕМЕЙСТВАТА

На 15 февруари 2016 г. вечерта папа Франциск се срещна с хиляди семейства в южния мексикански щат Чиапас. 

Папата сподели, че любовта не е нещо лесно. Но тя е най-прекрасното нещо, което един мъж и жена могат да дарят един другиму.

Светият отец отговори на свидетелствата на различни хора и семейства, като обърна специално внимание и изрази радостта си от срещата с възрастна двойка, женена от 50 години.

Лъжа е да се каже, че в едно семейство никога няма спорове, каза папата, а след това предизвика смеха на аудиторията, когато повтори думите си, че се случва понякога в едно семейство „да летят чинии“.

Но една двойка не трябва да завършва деня без да е постигнала мир, допълни той, защото тогава има опасност следващият ден да започне отново във война, но студена война, която той каза е още по-опасна, защото подкопава връзката в нейната основа.

След това той похвали „бръчките на съпружеската вярност.“

Папата също така се спря на необходимостта от готовност за правене на нужните жертви.

„Предпочитам семейство, което се опитва да започне отново и отново отначало,  отколкото семейство или общество, което е нарцистично и обзето от стремеж към лукс и удобство“, каза той. „Предпочитам семейство с уморено от жертвите лице, отколкото красиво лице, което не познава нежността и състраданието“.

Един от най-трогателните мигове в срещата беше моментът, в който папа Франциск слезе от сцената, за да поеме едно дете в инвалидна количка. Детето беше вдигнато на сцената от охранителите, а след това Светия отец го благослови и прегърна.

Източник: www.zenith.org