Новини

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК В АРМЕНИЯ: ОБРЪЩЕНИЕ СЛЕД КРАЯ НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЯ В АРМЕНСКАТА АПОСТОЛИЧЕСКА КАТЕДРАЛА

След края на Божествената литургия, отслужена на 26 юни 2016 г. сутринта в Арменската Апостолическа катедрала в Ечмиадзин, папа Франциск направи следното обръщение към вярващите:


Ваше Светейшество, Уважаеми епископи,
Скъпи братя и сестри,


В края на това дългоочаквано посещение, което вече е незабравимо за мен, се присъединявам към благодарността, отдадена на Господ чрез великото хваление, изразено от този олтар. Ваше светейшество, през тези дни Вие отворихте за мен вратите на своя дом, а ние съпреживяхме думите: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!“ (Пс 132:1). Срещали сме се и преди, прегръщали сме се братски, заедно сме се молили и сме разменяли дарове, надежди и загрижености за Църквата Христова. Чувствали сме като едно нейното туптящо сърце, вярваме и имаме опита, че Църквата е една: „Едно тяло сте и един дух, както сте и призвани към една надежда на вашето звание; един е Господ, една е вярата, едно е кръщението, един е Бог и Отец на всички, Който е над всички, и чрез всички, и във всички нас." (Еф 4 : 4-6). Радостни сме, че можем като свои да повторим тези думи на Апостол Павел! Срещата ни се провежда под застъпничеството на светите апостоли, с които сме се срещали. Св. Вартоломей и Тадей, които първи възвестиха Евангелието по тези земи, и св. Петър и Павел, които отдадоха своя живот за Господа в Рим и сега управляват с Христос на небето, със сигурност са щастливи да видят нашето съчувствие и осезаем копнеж за пълно общение. За всичко това благодаря на Господа, за вас и заедно с вас: Park astutsò! (Слава на Бога!).


По време на тази Божествената литургия, тържественото песнопение на Трисагия се издигна до небето, за да възхвали Божията святост. Нека изобилния благослов на Всевишния да изпълни земята чрез застъпничеството на Божията майка, великите светци и доктори, мъчениците, на големия брой от тях, канонизирани от вас миналата година на това място. Нека „Единородният, Който на земята слезе“ да благослови нашето пътуване. Нека Светият Дух да направи всички вярващи едно сърце и една душа; нека Той ни възстанови в единството. Затова още веднъж се обръщам към Светия Дух, следвайки прекрасните думи, които са част от вашата литургия. Ела, Свети Дух, Ти, „Който се застъпваш непрестанно пред милостивия Отец, Ти, който въздигаш светците и пречистваш грешниците“, дари ни с твоя огън на любовта и единството, „и нека тази любов да разруши причините за нашите разделения“ (Григорий от Нарек) и най-вече да надмогне липсата на единство сред Христовите ученици. 

Нека Арменската църква да продължи да напредва в мир и нека общението между нас да бъде пълно. Нека горещото желание за единство да се издигне до сърцата ни, единство, което „не трябва да бъде нито подчиняване на другия, нито асимилация, а приемане на всички дарове, които Бог е дал на всеки. Това ще открие пред целия свят великата тайна на списанието, постигната от Господа Христос чрез Светия дух“. (Поздравление след Божествената литургия, Патриаршеската църква „Св. Георги“, Истанбул, 30 ноември 2014 г.).

Нека отговорим на призива на светците, нека се вслушаме в гласовете на смирените и бедните, на многото жертви на омразата, които са пострадали и са дали живота си за вярата. Нека обърнем дължимото внимание на младото поколение, което копнее за бъдеще без миналите разделения. От това свято място нека пак изгрее светлината, светлината на вярата, осветявала тези земи още от времето на св. Григорий, вашия отец в Евангелието, и нека тя се съедини със светлината на любовта, която прощава и помирява. 

Също както сутринта на Възкресение апостолите, въпреки всички свои съмнения и неувереност, се затичват към Гроба Господен, привлечени от благословената зора на новата надежда  (срв Йоан 20: 3-4), нека и ние през тази свещена неделя да последваме Божествения призив за пълно общение и да побързаме към него. 

А сега, Ваше Светейшество, в името на Бога, ви моля да благословите мен и Католическата църква, както и нашия път към пълното единство.

Източник: www.zenit.org