Новини

НОВ ДИРЕКТОР НА ПРЕС ОФИСА НА ВАТИКАНА

НОВ ДИРЕКТОР НА ПРЕС ОФИСА НА ВАТИКАНА НОВ ДИРЕКТОР НА ПРЕС ОФИСА НА ВАТИКАНА НОВ ДИРЕКТОР НА ПРЕС ОФИСА НА ВАТИКАНА
На 11 юли 2016 г. беше оповестено, че дългогодишния директор на пресофиса на Ватикана йезуитския свещеник Федерико Ломбарди се оттегля в пенсия, а папа Франциск е удовлетворил неговото желание. За негов наследник е назначен американския журналист Грегори Бърк, до този момент заместник-директор на пресофиса, а за нов заместник-директор е назначена испанската  журналистка Палома Гарсия Овехеро. И двамата нови ръководители на пресофиса са миряни. 

Грег (Грегъри) Бърк е роден на 8 ноември 1959 г. в Сейнт Луис (САЩ) в практикуващо католическо семейство. Средното си образование получава в йезуитското училище в града, а през 1983 г. завършва сравнително литературознание в Колумбийския университет в Ню Йорк, а след това специализира като журналист. Същата година става член на Opus Dei.

Последователно работи в „Юнайтед прес интернешънъл“ в Чикаго, в „Ройтерс“, както и за седмичника „Метрополитън“. След това е изпратен за кореспондент в Рим на „Нешънъл кетълик реджистър“. През 1990 г. започва да работи за списание „Тайм“ и е кореспондент на списанието в Рим, когато през 1994 г. то обявява папа Йоан Павел ІІ за „човек на годината“. 

През 2001 г. Грег Бърк започва да работи като кореспондент в Рим за телевизия „Фокс нюз“. През 2012 г. постъпва на работа в Държавния секретариат във Ватикана, като консултант по комуникациите в дирекцията по Общи въпроси.  На 21 декември 2015 г. е назначен за заместник-директор на пресофиса на Светия престол. Говори английски, италиански, испански и френски. 

Палома Гарсия Овехеро е родена в Мадрид на 12 август 1975 г. Завършва журналистика през 1998 г. в Университета Компултензе в Мадрид, а през 2006 г. специализира Комуникационни стратегии в Нюйоркския университет.

От 1998 г. е последователно редактор, говорител и главен редактор на испанското радио „Кадена Копе“. След септември 2012 г. е кореспондент на радиото в Италия и Ватикана, предава и за редица испански телевизии и вестници. Новият заместник-директор знае испански, английски, италиански и китайски.

Източник: www.zenit.org