Новини

ПАПА ФРАНЦИСК Е УЖАСЕН ОТ „ВАРВАРСКОТО НАПАДЕНИЕ“ НАД ЦЪРКВА ВЪВ ФРАНЦИЯ

ПАПА ФРАНЦИСК Е УЖАСЕН ОТ „ВАРВАРСКОТО НАПАДЕНИЕ“ НАД ЦЪРКВА ВЪВ ФРАНЦИЯ

Папа Франциск е ужасен и шокиран от нападението над църква в Руан, Северна Франция, при което беше убит свещеникът, а един от заложниците беше тежко ранен.

 

В изявление, разпространено от отец Федерико Ломбарди, директор на прес-офиса на Ватикана, се казва, че „ние сме изключително шокирани от това жестоко нападение, извършено в църква, където се възвестява Божията любов, а варварски беше убит свещеник пред очите на вярващите“. Федерико Ломбарди допълва, че папата споделя болката и ужаса, причинени от това абсурдно насилие, твърдо осъжда всяка форма на омраза и се моли за жертвите. Отец Ломбарди посочи, че папата изказва близостта си до Църквата на Франция, до Архиепископията на Руан, както и към местната общност на този френски град“.

 

 

Прескомюнике на архиепископа на Руан монсеньор Доминик Лебрюн след трагедията в църквата „Сен Етиен дю Рувре”
 

 

В Краков научих за кръвопролитието, извършено в „Сен Етиен дю Рувре”.
 

То причини смъртта на трима души: на свещеника, отец Жак Амел, на 84 години, и на извършителите на убийството.
 

Отправям вик към Бога заедно с всички хора с добра воля. Дръзвам да поканя и невярващите да се присъединят към този вик! Заедно с младежите от Световния ден на младежта ние се молим, както се молихме на гроба на отец Попелюшко във Варшава, убит по време на комунистическия режим.
Главният викарий отец Филип Майо е на място от самото начало. Още тази вечер ще бъда в диоцеза си, близо до семействата и до енорийската общност, която е в шок.
 

Католическата църква няма други оръжия, освен молитвата и братството между хората. Оставям тук, на място, няколкостотин младежи, които са истинското бъдеще на човечеството. Искам от тях да не отпускат ръце пред насилието и да станат апостоли на цивилизацията на любовта.
 

 

Доминик Лебрюн,
Архиепископ на Руан