Новини

ПАПА ФРАНЦИСК ВЪЗДИГНА ПЕТИМА НОВИ КАРДИНАЛИ

ПАПА ФРАНЦИСК ВЪЗДИГНА ПЕТИМА НОВИ КАРДИНАЛИ

На 28 юни 2017 г. папа Франциск свика консистория за въздигането на петима нови кардинали. Папата оповести свикването на консисторията и въздигането на петимата в обръщението си Regina Coeli на площад „Св. Петър“ от 21 май 2017 г. В него папата обърна внимание, че „техният произход от различни части на света е израз на католичността на Църквата, която се простира върху цялата земя“.

 

С нововъздигнатите кардинали, Колегията на кардиналите ще наброява 227 члена, от които 121 с право на избор (49 въздигнати от папа Франциск) и 106 без право, надхвърлили 80-годишна възраст. След тази консистория общо във времето на своя понтификат  папа Франциск е въздигнал общо 60 нови кардинали.

 

 

Всички нови петима кардинали са под 80-годишна възраст. Следователно те ще имат право да гласуват в случая на конклав. Петимата са:
• Кардинал Жан Зербо, архиепископ на Бамако, Мали, 73 г.
• Кардинал Хуан Хосе Омела, Архиепископ на Барселона, Испания, 71 г.
• Кардинал Андерс Арборелиус, епископ на Стокхолм, Швеция, 67 г.
• Кардинал Луи-Мари Лин Мангкханекун, Апостолически викарий на Паксе, Лаос, 73 г.
• Кардинал Грегорио Роса Чавес, бивш помощен епископ на Сан Салвадор в Ел Салвадор, 74 г.
 

 

В проповедта си по време на консисторията, произнесена следобедът на 28 юни, папата се обърна към новите кардинали със следния призив: „Исус ще тръгне пред вас, Той  иска от вас да Го следвате решително по Неговия път. Призовава ви да бъдете обърнати към реалността и да не се оставяте да бъдете отклонявани от този път от други интереси или перспективи“.
„Той не ви призовава да бъдете „князе“ на Църквата, „да седите от дясната или от лявата Му страна“, посочи папата, „призовава ви да служите като Него и заедно с Него, заедно с Отеца и с Неговите братя и сестри“.
 

 

Папата призова новите кардинали да се обърнат към греха в света и към последиците от него сред днешното човечество. „Следвайте Го и ходете пред целия народ Божи, с поглед, насочен към Господния Кръст и Възкресение.“
 

 

В заключение папа Франциск измоли Св. Дух да „хвърли мост над всяко разделение между нашите сърца и сърцето на Христос, така че животът ни да бъде изцяло в  служба на Бог и на всички наши братя и сестри“.
 

 

След консисторията и преди да извършат останалите посещения на вежливост, папа Франциск и новите кардинали ще посетят манастира Mater Ecclesiae във Ватиканските градини за кратка среща с почетния папа Бенедикт ХVІV
 

 

Източник: www.zenit.org

Снимка: Agenzia SIR