Новини

ОЩЕ ОТ СВЕТОВНАТА СРЕЩА НА СЕМЕЙСТВОТО - ПАПА ФРАНЦИСК: “КАТО СЕМЕЙСТВА ВИЕ СТЕ НАДЕЖДАТА НА ЦЪРКВАТА И НА СВЕТА!”

ОЩЕ ОТ СВЕТОВНАТА СРЕЩА НА СЕМЕЙСТВОТО - ПАПА ФРАНЦИСК: “КАТО СЕМЕЙСТВА ВИЕ СТЕ НАДЕЖДАТА НА ЦЪРКВАТА И НА СВЕТА!”

Едно от най-големите събития в Ирландия, а именно двудневната визита на папа Франциск, се състоя преди броени дни. Това беше първото посещение на Светия отец в страната от 40 години насам. Над 75 хиляди души взеха участие в Световната среща на семейството в Дъблин, която се проведе в третия по големина стадион в Европейския съюз - стадиона “Крок парк”. Там, на 25 август, Папата предаде християнското послание и със словото търсеше да укрепи вярата в сърцата на хората. Важни теми бяха засегнати по време на фестивала - за семейството, прошката, необходимостта от кръщението на децата и други.

 

По време на Фестивала на семейството папа Франциск изслуша свидетелствата на дузина двойки с различна националност и различни проблеми. Той напомни, че “Църквата е семейството на Божиите деца - семейство, в което се радваме с онези, които се радват, и плачем, с онези, които тъгуват или се чувстват отчаяни от живота. Семейство, в което се грижим един за друг, защото Бог, нашият Отец, е направил всички нас Негови деца, обединени под ореола на християнската вярата.” Папата отбеляза, че това е една от причините да съветва родителите да кръстят децата си, колкото се може по-бързо, за да могат да станат част от “това невероятно Божие семейство.” Той добави, че мигът, в който едно дете е кръстено, в неговото сърце влиза Светият Дух.

 

По време на фестивала Франциск отправи към хората вдъхновяващо послание относно брака, описвайки го като “красив”, “плодовит” и същински “дар”: “С негова помощ Христос ни топли със Своята любов, която се просмуква в цялото ни съществуване. От съкровищницата на Светото сърце той ни предлага благодат, с чиято помощ да отворим ума и сърцето си, и да си прощаваме един на друг”. Според папата прошката и състраданието са ключът към семейния живот. Прошката е “специален дар от Бога, който лекува и ни приближава към Него. Малките и прости прояви на прошката са основата, върху която се гради едно стабилно християнско семейство. Прощавайки, ние преодоляваме своята гордост и срам и се помиряваме помежду си.”

  

Папата не пропусна да напомни кои са трите най-важни думи: “съжалявам”, “моля” и “благодаря ти” - “Когато се карате вкъщи, каквато и да е причината за спора, се извинете и кажете, че съжалявате преди да си легнете. Колкото и да е зле, просто почукайте на вратата и кажете: “Може ли да вляза?” Една целувка, една мила дума и всичко ще се оправи и възвърне към предишното. Казвам това, защото когато семействата правят това, те оцеляват. Няма перфектни семейства, а без прошката всички те постепенно ще се сринат”.

 

В словото си към една от множеството двойки, присъстващи на Срещата на семейството, папата изрази мнението си към социалните медии и тяхното ползване. Според него ако те се използват като начин за поддържане на една връзка, социалните медии в никакъв случай не са лоши. Той обаче побърза да добави: “Когато обаче използвате социалните мрежи твърде много, започвате да витаете в облаците! Когато сте на масата и вместо да си говорите сте насочили цялото си внимание към мобилните телефони - вие витаете в облаците. И това е опасно, защото ви откъсва от истинската реалност на семейството и ви води до живот без структура.”

 

Сред свидетелствата на хората присъстваха и истории за война и преследване. Такава е историята на двама иранци, Енас и Сармад, свързани по кръвен път с отец Рагед Гани - свещеник, измъчван и убит през 2007 г. в Мосул. Франциск коментира: “Семейната любов и нейните връзки са източници на сила и мир, дори когато присъстват насилие и разрушение, причинени от война и преследване.” Той изрази възхищението си пред Енас и Сармад, които избират прошка и помирение пред омраза и негодувание - “В светлината на кръста това семейство видя, че злото може да се победи само и единствено с добро, а омразата се преодолява с прошка”.

 

Заради свидетелството на мъж и жена, женени от цели петдесет години, се застъпи и темата за старите хора. “Техният брак - каза папа Франциск - е монумент на любовта и верността! Техните внуци ги поддържат млади, тяхната къща е изпълнена със смях, щастие и танци. Любовта им е още един дар от Бога, както и способността им да я предават на своите деца и внуци. Общество, което не цени бабите и дядовците е общество, което няма бъдеще. Църква, която не се съобразява със завета между поколенията, е лишена от това което наистина има значение - любовта. Също, огромна грешка е да не се интересуваме от опита на по-възрастните и да си мислим, че говоренето с тях е губене на време”.