Новини

СВЕЩЕНИК ПОЛ БЕРЕ И ПРОФ. ЧАРЛЗ ТЕЙЛЪР СА НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „РАТЦИНГЕР“ ЗА 2019 Г.

СВЕЩЕНИК ПОЛ БЕРЕ И ПРОФ. ЧАРЛЗ ТЕЙЛЪР СА НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „РАТЦИНГЕР“ ЗА 2019 Г.

Когато богословието и философията се свържат креативно с културите, те се превръщат в могъщ инструмент за обновяване на човечеството със Словото Божие, каза папа Франциск на 9 ноември на церемонията по връчване на наградите „Ратцингер“ за 2019 г.
 

„Това се отнася за всички култури: изкуплението на човечеството във всичките му измерения трябва да бъде търсено с креативност и въображение“, посочи папата. Той цитира апостолическото насърчение на св. Павел VI Evangelii Nuntiandi, където се казва: „Евангелизацията означава Благата вест да бъде донесена до всички обществени слоеве, а чрез неговото влияние човечеството да бъде преобразено отвътре и обновено“.
 

„Задължение на богословието е да бъде и да остане в активен диалог с културите, дори те да се променят с времето и да се развиват по различен начин в различни части на света“, посочи той. „Това е необходимо условие за жизнеността на християнската вяра, както и за мисията на Църквата за евангелизация.“


„Всички изкуства и научни дисциплини“, допълни папата, „по този начин си сътрудничат за пълноценното израстване на човешката личност, която в крайна сметка открива себе си в срещата с живия Исус Христос, въплътения Логос, откровението на Бог, Който е любов“.
 

С тези думи папа Франциск се обърна към членовете на Фондацията „Йозеф Ратцингер-Бенедикт XVI“ в Апостолическия дворец на Ватикана по време на церемонията по връчване на престижната награда „Ратцингер“ за 2019 г. Наградата „Ратцингер“ е учредена през 2011 г. и се връчва на учени със съществен принос към богословието и философията в духа на кардинал Йозеф Ратцингер, баварския богослов, избран за папа с името Бенедикт XVI.
 

С наградата за 2019 г. бяха удостоени католическият интелектуалец Чарлз Тейлър и йезуитският свещеник и богослов о. Пол Бере.
 

Бере е първият африканец, удостоен с наградата „Ратцингер“. Преподавател в Папския библейски институт, той получава наградата за трудовете си върху пророк Исус Навин. Роден в Буркина Фасо, през септември тази година Бере посочи необходимостта от „африкански път“ в подхода на Католическата църква при разрешаването на регионалните проблеми на континента.
 

„Африка е способна да открие в себе си решението на всичките си проблеми, единственото от което ние, африканците, се нуждаем е желание да споделим решенията с целия континент“, заяви Бере пред ACI Africa на 28 септември по време на тристранната конференция в Найроби за ролята на мисията за евангелизация в Африка.
 

Бере е член на няколко африкански богословски асоциации, както и на Комисията между Англиканската и Католическата църква (ARCIC). Участвал е като експерт в няколко епископски синода.


След съобщението, че е удостоен с наградата, той каза пред Vatican News: „Мисля, че това ще бъде насърчение за цялата богословска наука в Африка“.
 

На церемонията на 9 ноември папа Франциск отличи Бере като „известен изследовател на Свещеното Писание“ и изказа високата си оценка и насърчение за всички, посветили се на „вписването на вярата в културата на Африка чрез своите задълбочени и оригинални изследвания“.
 

Съвременното африканско богословие все още е младо, но то е „динамично и многообещаващо“, каза папата. „Пример за това е отец Бере и неговите изследвания в областта на тълкуването на старозаветните текстове в контекста на устната култура, което му позволява да се възползва от опита на африканската култура.“
 

Чарлз Тейлър, 88-годишен, е изтъкнат канадски католически философ, преподавал в Оксфорд, в Университета в Монреал и в Университета МакГийл.

Изследванията му са в областта на историята на философията, преди всичко в  политическата философия и философията на социалните науки. Част от значимите приноси на Тейлър са в областите, свързани с проблемите на религията, модерността и секуларизацията.
 

„През годините на своите активни изследвания и преподавателска кариера, професор Тейлър е обхванал много области, но той посвещава своето сърце и душа на разбирането на феномена на секуларизацията в нашето време“, подчерта папа Франциск.
 

„Секуларизацията на практика представлява значително предизвикателство пред Католическата църква, както и пред всички християни, а и пред всички вярващи в Бог“, каза той и добави, че един от приоритетите на понтификата на Бенедикт XVI е бил „новото възвестяване на Бог“ във време, в което „това възвестяване сякаш е започнало да губи силата си за голяма част от човечеството“. Папата посочи, че „малцина учени в днешно време са разглеждали проблема за  секуларизацията с широтата и визията на проф. Тейлър.“
 

„Задължени сме му за дълбокия начин, по който той разглежда този проблем, за внимателния му анализ на развитието на западната култура, на тенденциите в мисленето на хората във в хода на времето, за идентифицирането на характеристиките на модерността и на техните сложни взаимоотношения, в техните светли и тъмни страни“.
 

Изследванията на Тейлър приканват католиците да търсят „нови пътища за изживяване и изразяване на трансцендентните измерения на човешката душа“, продължи той, което им позволява да погледнат на секуларизация на Запада „по начин, който нито е повърхностен, нито е подвластен на фаталистично обезсърчение“.
 

„Това е необходимо не само заради начина на мислене на съвременната култура, но и заради задълбочаването на диалога и различаването, за да бъде възприета духовна нагласа, подходяща за изживяването, свидетелството, изразяването и възвестяването на вярата в нашето време“, посочи той.
Макар да имат различен произход и да идват от различни континенти, двамата носители на наградата „Ратцингер“ за 2019 г. са се посветили на търсенето на „пътищата, към Бог и на срещата С Христос“, каза папа Франциск.
 

Той добави, че „мисията на всички, които следват учението на Йозеф Ратцингер като богослов и папа е да бъдат съработници на истината“.
 

Носителите на наградата „Ратцингер“ са избирани от папа Франциск, въз основа на препоръките на Комисия, която се състои от епископ Рудолф Водерхолцер на Регенсбург и кардиналите Анжело Амато, Курт Кох, Джанфранко Равази и Луис Ладария, които са ръководители на служби в Римската курия.
На церемонията папа Франциск посочи, че „всички сме благодарни” за учението на почетния папа Бенедикт XVI, „и за неговото образцово служение на Църквата, намерило израз в неговото съзерцание, мислене и изследвания, в неговото вслушване, диалог и молитва“.
 

„Целта му винаги е била ние съзнателно да съхраним вярата си жива, въпреки променливите времена и ситуации; а вярващите да могат да свидетелстват за своята вяра на език, разбираем за техните съвременници, за да могат да встъпват в диалог с тях,  и заедно да търсят пътища за автентична среща с Бог в нашето време“, каза той.
 

„Такова винаги е било желанието на богослова и пастора Йозеф Ратцингер, който никога не се е затварял в безличната култура на чистите концепции, а ни дава пример за търсене на истината, в което разумът и вярата, интелигентността и духовността са винаги интегрирани.“.



Източник: https://www.catholicnewsagency.com