Новини

ПАПА ФРАНЦИСК ПОИСКА СЪЗДАВАНЕ НА РАБОТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ПАНДЕМИЯТА КОВИД-19

ПАПА ФРАНЦИСК ПОИСКА СЪЗДАВАНЕ НА РАБОТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ПАНДЕМИЯТА КОВИД-19 ПАПА ФРАНЦИСК ПОИСКА СЪЗДАВАНЕ НА РАБОТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ПАНДЕМИЯТА КОВИД-19

На 20-и март папа Франциск поиска от Ведомството за интегрално човешко развитие /DSSUI/ да създаде Комисия в сътрудничество с други ведомства на Римската курия, която да е израз на любовта на Църквата за цялото човешко семейство, изправено пред пандемията на Ковид-19, да анализира социално-икономическите и културни предизвикателства на бъдещето и да предлага ръководни линии за разрешаването им. В отговор на искането, Ведомството за интегрално човешко развитие създаде Комисия, която ще се състои от пет Работни групи:


Първата работна група ще е посветена на изслушването и подкрепата на местните Църкви, така че те да бъдат главни действащи лица според ситуациите, в които се намират. Заедно с Каритас групата има задачата да работи за инициативите за милосърдие, инициирани от други институции на Светия Престол като Апостолическата служба за милостиня, Конгрегацията за евангелизацията на народите и Ватиканската аптека.


Втората работна група ще се занимава с изследване на пандемията, анализиране на обществото и света след Ковид-19, преди всичко в сферата на околната среда, икономиката, заетостта, здравеопазването, политиката, комуникацията и сигурността. Групата ще си партнира с Папските академии за живота и науките, с Организациите, с които вече си сътрудничи DSSUI.


Третата работна група ще следи достоверността на информацията, ще информира за работата на Групите и ще поощрява комуникацията с местните Църкви, като ще ги подпомага да се пригодят по автентично и правдоподобно към света след Ковид–19.


Четвъртата работна група, координирана от Отдела за отношенията с държавите на Държавния секретариат, ше подкрепя Светия престол в дейностите му и отношенията му с държавите и международните организации, като ще им предоставя информация за резултатите от изследванията , от диалога и откритията, до които се е достигнало.


Петата работна група, координирана от DSSUI, ще отговаря за финансирането, необходимо за помощната дейност на Комисията за Ковид–19 по отношение на местните Църкви и католическите организации, за изследователската й дейност, анализи и комуникация.


Задачите на 5-те работни групи ще бъдат координирани от екип, който ще докладва директно на Светия отец. Екипът е съставен от префекта на DSSUI кардинал Петер Турксон, секретаря монс. Бруно-Мари Дюфе и от помощник-секретаря дон Аугусто Дзампини.



Източник: Vatican.va