Новини

ОТЕЦ ПЕТКО ВЪЛОВ Е НОВИЯТ ЕПИСКОП ЗА КАТОЛИЦИТЕ ОТ ИЗТОЧЕН ОБРЕД В БЪЛГАРИЯ

ОТЕЦ ПЕТКО ВЪЛОВ Е НОВИЯТ ЕПИСКОП ЗА КАТОЛИЦИТЕ ОТ ИЗТОЧЕН ОБРЕД В БЪЛГАРИЯ ОТЕЦ ПЕТКО ВЪЛОВ Е НОВИЯТ ЕПИСКОП ЗА КАТОЛИЦИТЕ ОТ ИЗТОЧЕН ОБРЕД В БЪЛГАРИЯ ОТЕЦ ПЕТКО ВЪЛОВ Е НОВИЯТ ЕПИСКОП ЗА КАТОЛИЦИТЕ ОТ ИЗТОЧЕН ОБРЕД В БЪЛГАРИЯ
Днес, 8 април 2024 г., Светият престол публикува решението на папа Франциск да назначи нов епископ на епархията „Свети Йоан XXIII“ за католиците от източен обред в България, като прие оставката на сегашния епископ Н.В.Пр. монс. Христо Пройков. 

Новината беше публикувана в Рим в 12.00 ч., а в София съобщена по същото време, в 13.00 ч. в катедралния храм пред духовенство и верни от епархията от Н.В.Пр. монс. Христо Пройков в присъствието на апостолическия нунций Н.В.Пр. монс. Лучано Суриани.

Новият епископ е монс. Петко Вълов, досега енорийски свещеник в Ново Делчево, секретар на Епископската конференция и делегат на Католическата църква в Националния съвет на религиозните общности в България. 

Новият епископ ще приеме поста от Н.В.Пр. Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г.

Съгласно действащият устав в Католическата църква, след навършване на 75 годишна възраст, епископите подават оставка, която влиза в сила след приемането й от папата. Епископ Христо Пройков е подал своята оставка на папа Франциск през март 2021 г., която от днес вече е приета с назначаването на новия епископ за епархията. 

„Пожелавам на новия епископ Божията благодат, Божията сила и мъдрост, които да го водят в неговия път“, каза монс. Христо. Апостолическият нунций определи днешния ден като много важен за епархията и посочи, че макар и по човешки несъвършени, Божиите пастири могат да разчитат на Божията благодат. Накрая думата взе и новоназначеният епископ, който благодари на Бог и на църквата за това ново служение, което поема в общността и обеща приемственост. Срещата завърши с изпяването на „Многая лета“ в чест на новия владика.


Отец Петко Вълов ще бъде хиротонисан (ръкоположен за епископ) в близките три месеца, след което ще поеме управлението на епархията, а дотогава досегашният епископ ще управлява във функцията на Апостолически администратор.
 
 

Прикачени файлове

2024.04.07_cv нов епископ Епрахия София..docx - doc - 13 Kb