КАРМИЛИТАНИ - Орден на Блажена Дева Мария от планина Кaрмил

КАРМИЛИТАНИ - Орден на Блажена Дева Мария от планина Кaрмил

Орден на Блажена Дева Мария от планина Кaрмил
Ordo Beatæ Virginis Mariæ de Monte Carmelo (лат.)
Orden de la Bienaventurada Virgen Maria del monte Carmelo (исп.)
Ordine della Beata Vergine del Monte Carmelo (ит.)
Order of Our Lady of Mount Carmel (анг.)
Orden der Seligen Jungfrau Maria vom Berge Karmel (нем.)
Red Blažene Djevice Marije od Gore Karmela (хърв.)

.

Описание: Мъжкият клон на Кармилския орден е монашеско семейство, което има собствена харизма и послание в мистичното Христово тяло – Църквата.  Кармилският орден е  съзерцателно-активен орден. От съзерцателната молитва произлизат и външните дейности, които винаги са плод на интимното отношение с Бога. Външният апостолат е зависим от нуждите на местната Църква. Специфичен апостолат на Ордена е проповядването и разпространението на духовния живот. За тази цел кармилитаните провеждат духовни упражнения, осъществяват духовно ръководство, разпространяват набожността към Пресвета Богородица, духовно подкрепят членовете на Мирския орден (миряни, които живеят активно според част от правилата на Ордена) и монахините кармилитки.

.

История: Названието на Ордена идва от библейската планина Кармил. През 1155 г., след първите кръстоносни походи, на планината Кармил се заселват рицари, останали, за да водят уединен живот. Годината 1156 се приема за година на основаването на първия кармилски манастир. През 1209 г. братята получават своето монашеско правило от Йерусалимския патриарх Алберт. През 1237 г. принадлежащите към Ордена са принудени да напуснат планината Кармил, прогонени от нахлуването на сарацините в Палестина. Пристигат в Европа, където се налага да преустроят отшелническия си начин на живот и да утвърдят нова форма на живот на фона на движещите се, т.н. “просешки ордени” на францисканците и доминиканците. Живеят вече в градовете, в малки общности, отдадени на молитвен живот. През 1247 г. папа Инокентий IV утвърждава Правилото на Кармилския орден. Орденът добива и свой женски клон през втората половина на XV в. в Холандия, признат официално от папа Николай V на 7 октомври 1452 г. От същата година води началото си и Мирският кармилски орден. През XVI в. св. Тереза Исусова (1515 - 1582) и св. Йоан Кръстни (1542-1591) обновяват/реформират Кармилския орден в посока на молитва и бедност, живяни в смирението на един затворен за света живот. След основаването на първия реформиран женски манастир “Св. Йосиф” в гр. Авила (Испания) през 1562 г., само няколко години по- късно в 1568 г. св. Йоан Кръстни заедно със своя събрат Антон на Исус предприемат обновата започната от св. Тереза или т.н. терезианска реформа в мъжката част на Ордена. В следващите 20 години се формират 16 нови женски общности и 15 мъжки. Новото крило на Ордена се отделя официално през 1593 г. През XVII в. Реформата в Кармилския орден се разпростира в цяла Европа. XVIII век е векът на рационализма и на Френската революция, който поставя Ордена в тежко положение. Той е забранен във Франция и много негови членове претърпяват мъченическа смърт (известен е случаят с екзекуцията на светите кармилитки от Компиен). В цяла Европа това е век на изпитания за Църквата. Възраждането му започва ясно да се забелязва отново през XIX в. Започва го о. Доминик на св. Йосиф във Франция, възстановявайки през 1840 г. кармилския манастир при Бордо. Днес Орденът наброява около 4000 братя и 12000 сестри монахини, пръснати по всички континенти. Секуларните/мирски общества по света са около 677 с над 27000 членове. 

В България Кармилският орден съществува от първата половина на XX в., когато през 1935 г. от Цариград в София идват сестрите кармилитки. Присъствието на братята кармилитани в България е тясно свързано с молитвите на сестрите кармилитки. Апостолическият екзарх Христо Пройков изпраща покана до Хърватската провинция на отците кармилитани за основаване на монашеска обител в България. На 21 ноември 2002 г. пристигат двама отци кармилитани от Загреб в София. Покровител на манастира на отците кармилитани в София е св. Йосиф.

.

Актуално:  Отците кармилитани се намират в София в къщата на ул. „Анджело Ронкали” 4, принадлежаща на Католическата апостолическа екзархия. Този дом, в който 7 години е живял монс. Анджело Джузепе Ронкали, Папски представител в България и бъдещ папа Йоан ХХІІІ е предоставен за пасторалната дейност на общността. Обслужваме и църквата св. Франциск – ул. ”Асен Златаров” 7, където всеки ден служим Божествена литургия според източния византийски обред. Две седмици в месеца служим литургии в манастира на сестрите кармилитки, а един път в месеца служим литургия в катедралния храм “Успение Богородично” и в манастира при сестрите Евхаристинки.

.

Монашеската общност се състои от четирима членове:
О. Сречко Римац OCD, настоятел
Отец Йоан (Виктор) Хаджиев OCD

.

Пасторална дейност:
Пасторал на духовността - изповеди, беседи, духовни упражнения, духовно ръководство, разговори.
Ръководство на кармилския мирски орден – духовно подпомагане на проекта за помощ на наркоманите, организиране на публикуване на преводи на кармилска духовност на български език, водене на духовния център “Блажен папа Ронкали”, работа в секретариата на Епископската конференция на Католическата църква в България, духовно подпомагане на движението “Вяра и светлина”.

.

Издания:
1.    БЛ. ТЕРЕЗА НА ДЕТЕТО ИСУС, Пловдив 1925.
2.    СВ. ТЕРЕЗА АВИЛСКА, Път към съвършенството , София, 1992.
3.    СВ. ТЕРЕЗА НА МЛАДЕНЕЦА ИСУС, История на една душа, София 1995.
4.    КРИЗОГОНО ДЕ ЙЕСУС САКРАМЕНТАТО, Животът на свети Иван от Кръста, Пловдив 1997.
5.    “ЖИВОТ НА МАЛКАТА СВ. ТЕРЕЗА НА ДЕТЕТО ИСУС”, Пловдив (без година)
6.    АГНЕС РИШОМ, Света Тереза на Младенеца Исус, София 1997.
7.    АЛБАНИ – АСТУРНА, Духовното учение на св. Йоан Кръстни, църковноучител , София, 1998.
8.    СВ. ЙОАН КРЪСТНИ, Максими и духовни съвети, София 2008.
9.    Красотата на Кармил , София 2002.
10.  БИЕЛА С., Само Бог е достатъчен , София 2003.
11.  Св. Тереза на Младенеца Исус, Поезия, София 2006. 
12. К. де Местер, Твоето присъствие е моята радост. Елисавета на Пресвета Троица. Живот и послание, София 2007. 
13. СВ. ЙОАН КРЪСТНИ, Тъмната нощ, София, 2008.
14. К. де Местер, С  ПРАЗНИ  РЪЦЕ; Посланието на св. Тереза от Лизьо, София 2008.
15. Бр. Лоран Възкресний, Практика на Божието Присъствие, София 2009.

Книгите могат да бъдат закупени в манастира на сестрите кармилитки (бул. "Св.  Климент Охридски" № 132) или в манастира на отците кармилитани (ул. "Анджело Ронкали" № 4). Някои от по-старите издания са изчерпани.

.

Адрес и контакти:

МАНАСТИР НА КАРМИЛИТАНИТЕ
ул. "Анджело Ронкали" № 4   / виж на картата на Google /
п.к. 112
1504 София
 
тел./факс: 02  944-40-29
E-mail: ocdsofia@yahoo.it
Скайп име: ocdsofia
Интернет сайт: http://www.karmil.tk/

.

Приемно време:

Работни дни: 10.00-12.00 и 14.00-16.00

.

Лица за контакти: о. Бернардин

.

Галерия