УСПЕНЦИ - Монашеска общност на отците "Августино Успенци"

УСПЕНЦИ - Монашеска общност на отците "Августино Успенци"

Августино Успенци  « Augustins de l’Assomption »

.

Описание:  Девизът на нашата конгрегация (вид монашеска общност) е заимстван от част от молитвата „Отче Наш” или по-точно:„…, да дойде царството Ти…”. Това ще рече, че живеем така, че да дойде Царството Божие. Заради това ние полагаме усилия в сферата на образованието, на пресата, в работа за екуменизъм и в много други насоки. Важното е да работим за Царството Божие.

.

История:   Нашият основател е отец Емануел д`Алзон. Той е бил генерален викарий в епархията на град Ним, в южна Франция. Той основава конгрегацията през 1850 година. Основава също и „Сестрите облатки-успенки”. Наши събратя пристигат в България през 1860 г. още по времето на Османската иперия. В начало на 1900 г. се създава известният колеж в Пловдив „Свети Августин”, който работи до 1944 г. След идването на атеистичния комунистически режим цялата дейност е спряна. Много наши отци-чужденци са принудени да напуснат България. А отците българи са изпратени в лагерите. Едва през 1994 г. успяваме отново да се върнем в България. При посещението на папа Йоан-Павел II през 2002 г. в България, нашите трима събратя: свещениците Камен, Павел и Йозафат бяха провъзгласени за блажени по време на литургията, отслужена от папата в Пловдив.

.

Актуално:   Нашата монашеска общност се намира на ул. Кръстю Пастухов, 22 в Пловдив (зад Пловдивския университет). Общността ни в България е от четирима души. Трима от нас обслужват три отделни енории: в Пловдив, в Куклен и в Покрован. Четвъртият събрат е в напредналата възраст и живее в манастира. Ръководител на общността е отец Петър Любас.    

.

Издания:

.

Адрес и контакти:

ул. Кръстю Пастухов 22, 4000 ПЛОВДИВ  / виж на картата на Google /
тел: 032/62 10 32

имейл:   aa_plovdiv@hotmail.com

Интернет сайт:   http://www.uspenzi.altervista.org/index.html

.

Приемно време: от 10.00 до 12.00 и от 15.00 до 17.00 часа.  

.

Лице за контакт: отец Петър, отец Клауадио и отец Даниел.

.

Галерия