Куклен

Куклен

Енория:  “Света Троица”

.

Енорийски свещеник

свещеномонах Даниел Жилие, Успенец

.

Богослужения:

Неделя - 9.00 ч.

Църковен празник - 9.00 ч.

.

Хор: всички присъстващи пеят, но няма репетици.

.

Вероучение:
Всяка неделя след неделната литургия с катехистите Росица Стайкова и Жофре Дьофевър за децата до 14 години.
Срещи поне един път месечно в събота вечер за младежите над 14 години.

.

Адрес и контакти:

“Света Троица” - гр. Куклен   виж на картата на Google

Лице за контакт: Росица Стайкова

Ул. Стадиона, 20  - 4101 Куклен

Моб. Тел. 0888.021.729
Е-мейл :
rosi_kostova2000@yahoo.fr

и

Отци Успенци
Ул. „Кръстю Пастухов” № 22 - Пловдив 4000  
виж на картата на Google
Тел. 032/621 032; Факс: 032/264 791;

Приемно време на енорийския свещеник:
В удобно време след уговорка по телефон или имейл.

Тел. : (032) 62.10.32   Е-мейл : danielgillier@hotmail.fr
 

Постоянният адрес на енорийския свещеник отец Даниел е в гр. Пловдив (15 км от Куклен), при  източно-католическата църква „Възнесение Господне”.

Ул. Кръстьо Пастухов № 22   виж на картата на Google

.

История на енорията:  Първата люлка на католическата енория в Куклен е село Долно Тодорак, Кукушка околия, Македония. Принудени да се преселят в България, десетки семейства от това село се настаняват в с. Куклен през 1924 г., без да имат католически свещеник да им служи.

През 1933 г. свещеник д-р Иероним Стамов бива назначен за пръв постоянен енорийски свещеник. Преди да построят църква, се е служило в салон приспособен за параклис на горния етаж на една къща в центъра. Чак през 1945 г. е било позволено закупуването на парцел за построяване на църква. Мечтата да се построи църква и енорийски дом се осъществила благодарение на усилията на отец Арсений Антонов, енорийски свещеник от 1941 до 1964 г., както и благодарение на щедрото участие на местните католици и на католиците от цяла България. В началото на 1948 г. верните са имали радостта да се съберат в своя собствена, нова църква.
Енориашите на католическата църква в Куклен дължат много на обществото на сестрите Евхаристинки, които от 1911 г. в с. Долно Тодорак и от 1948 г. до днес в Куклен неуморимо са помагали на свещениците за изпълнението на духовната им мисия.
През 1958 г. по времето на одържавянето на земите, общността на енория „Света Троица” се разширява след настаняването на десетина семейства дошли от с. Покрован, Ивайловградско.
След отец Арсений, отец Купен Михайлов е бил духовния пастир на енория „Света Троица” до 1983 г.. От тогава до днес отец Евтимий Манолов, отец Кирил Дойчев и отец Даниел Жилие са обслужвали католическата енория в Куклен.

Благотворителна дейност

С помощта на благотворителната  католическа организация „Каритас” през 2000 г. се откри център за извънучилищна подготовка, който приема деца от всичките етноси и вероизповедания.
Подобно през 2004 г. стартира „Домашен социален патронаж”, който позволява обслужването у дома на 40 стари и болни хора от всичките етноси.

Галерия