Новини

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ЗА ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ЗА ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ

„Възнесението Господне ни подтиква да издигнем погледа си към небесата, а сетне веднага да се върнем на земята, където да изпълним задачата, поверена ни от Възкръсналия Господ.“

 

 

 На 13 май 2018 г. по време на молитвата „Царица Небесна“ папа Франциск произнесе следното обръщение по повод Празника Възнесение Господне пред събраните на площад „Св. Петър“ в Рим около 45 000 души:

 

 

„Днес в Италия и много други страни се отбелязва Празникът Възнесение Господне. Този празник съдържа два елемента. От една страна, той ни приканва да обърнем поглед към Небето, където Исус в слава седи отдясно на Отца (срв. Марк. 16:19). В същото време този празник припомня и началото на мисията на Църквата. Защо? Защото Възкръсналият и възнесен на небето Исус изпраща Своите ученици да разпространяват Евангелието по целия свят. Следователно Възнесение Господне ни подтиква да издигнем погледа си към небесата, а сетне веднага да се върнем на земята, където да изпълним задачата, поверена ни от Възкръсналия Господ.

 

 

Същото ни приканва да сторим и днешният евангелски текст, в който събитието на Възнесението е описано веднага след мисията, която Исус поверява на учениците. Това е мисия без край, буквално без граници, която надхвърля човешките сили. Всъщност Исус казва: „идете по цял свят и проповядвайте Евангелието на всички твари.“ (Марк 16:15). Задачата, поверена от Исус на една малко група обикновени хора без велики интелектуални заложби, изглежда наистина дръзка. И въпреки това тази група  обикновени хора, която изглежда незначителна за силните на деня, е изпратена да занесе  посланието на Исус за любов и милост до всички краища на земята.

 

 

Но този Божи замисъл е възможно да бъде осъществен единствено с помощта на силата, дарена на Апостолите от самия Бог. Исус ги уверява, че Св. Дух ще поддържа тяхната мисия. Той казва така: „Ще приемете сила, кога слезе върху ви Дух Светий, и ще Ми бъдете свидетели в Йерусалим и в цяла Иудея и Самария, и дори до край земя.“ (Деян. 1:8).

 

 

Мисията им е поверена, а Апостолите започват своето дело, което сетне е продължено от техните приемници. Мисията, поверена от Исус на апостолите, остава непроменена и до днес: тя изисква съработничеството на всички нас. Всеки от нас, в действителност, благодарение на полученото кръщение има правото и задължението да възвестява Евангелието. Всъщност тъкмо Кръщението ни дава знанието и необходимият подтик  да бъдем мисионери, да проповядваме Евангелието.

 

 

Докато Възнесението Господне ни открива новото присъствие на Исус сред нас, то ни приканва в същото време да имаме очи и сърце, за да Го срещнем, да Му служим, и да свидетелстваме за Него пред другите. Да бъдем мъже и жени на Възнесението означава да бъдем търсачи на Христос по пътищата на нашето време, да носим спасителното Му слово до край земя. По този път срещаме самият Христос в нашите братя, особено в най-бедните сред тях, в тези, които изживяват страдания и са изложени на бедност. Както в началото възкръсналият Христос изпраща Своите Апостоли със силата на Св. Дух, така и днес Той изпраща всички нас, надарени със същата сила, да вестим конкретни и видими знаци на надеждата, защото Исус ни носи надежда. Той отива на Небето и открива небесните врати, за да можем и ние да бъдем приети там.

 

 

Нека Дева Мария, като Майка на мъртвия и възкръснал Господ, вдъхновила вярата на общността на първите ученици, да помогне и на нас да опазим „сърцето си високо“, както ни приканва и Литургията. И в същото време, нека тя ни помогне да останем здраво „стъпили на земята“ и да имаме смелостта да носим Евангелието в конкретните ситуации в живота или историята.

 

 

След Молитвата „Царица Небесна“

 

Скъпи братя и сестри,

 

Съчувствам особено силно на скъпия народ на Индонезия, особено да неговите християнски общности от град Сурабия, които пострадаха тежко от суровата терористична атака в техните храмове. Издигам молитва за жертвите на тези нападения и техните близки. Заедно призоваваме Богът на мира да направи така, че тези жестоки атаки да спрат, а сърцата на всички да се отворят за помирението и братството, а не за омразата и жестокостта. Да се помолим в тишина.

 

Днес се отбелязва и Световния ден на социалните комуникации под надслов: „Фалшиви новини и журналистика на мира“. Поздравявам всички служители на медиите, особено тези, посветили се на търсене на истината в новините, които по този начин допринасят  за едно справедливо и мирно общество.

Източник: www.zenit.org