Новини

КИТАЙ И СВЕТИЯТ ПРЕСТОЛ ПОСТИГНАХА ВРЕМЕННО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА НАЗНАЧАВАНЕТО НА ЕПИСКОПИТЕ

КИТАЙ И СВЕТИЯТ ПРЕСТОЛ ПОСТИГНАХА ВРЕМЕННО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА НАЗНАЧАВАНЕТО НА ЕПИСКОПИТЕ

„ТОВА НЕ Е КРАЯТ НА ПРОЦЕСА. ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО“.

 

На 22 септември 2018 г. Светият престол и Китай обявиха подписването на Временно споразумение за назначаването на епископите.
 

 

Споразумението е сключено в рамките на преговорите, водени между Светия престол и Китайската народна република през последните години с цел разискване на въпроси от взаимен интерес и насърчаване на по-нататъшното разбирателство между двете страни. В рамките на преговорите в Пекин е проведена среща между монсеньор Антоан Камилери, заместник-държавен секретар за отношенията с държавите и Ван Чао, заместник-министър на външните работи на Китайската народна република, начело съответно на делегации на двете страни.
 

 

„Това не е краят на процеса. Това е само началото“, заяви Грег Бърк, директор на прес-офиса на Ватикана. „Беше установен диалог, който се характеризираше с търпеливо изслушване от двете страни, дори когато гледните точки са много различни. Споразумението няма политически, а пастирски цели, като разрешава верните да имат епископи, които са в общение с Рим, но в същото време са и признати от китайските власти“.
 

 

Временното споразумение, резултат от постепенно и взаимно сближаване на позициите, беше постигнато след дълъг процес на преговори и предвижда възможност за периодично преразглеждане на неговото приложение, според Ватикана. Споразумението има отношение към номинирането на епископите, въпрос, който е от голяма важност за живота на Църквата, и създава условния за по-голямо двустранно сътрудничество.
 

 

Двете страни споделят надеждата, че това споразумение ще допринесе за плодотворен и обърнат към бъдещето процес на институционален диалог, който да даде позитивен принос за живота на Католическата църква в Китай, за общото благо на китайския народ и за мира по света, заявяват от Ватикана.
 

 

„Папа Франциск изрази надежда решенията да поставят началото на нов процес, който да позволи лекуването на раните от миналото и да доведе до пълно общение на всички католици в Китай, според съобщението, разпространено от Ватикана. „Католическата общност в Китай е призвана да живее в братско сътрудничество, за да възвестява Евангелието с обновена ревност. Църквата съществува, за да свидетелства за Исус Христос и за опрощаващата и спасителна любов на Отец.“
 

 

Воден от тези принципи, папа Франциск е решил да приеме отново в пълно църковно общение „официалните“ епископи, които са били ръкоположени без разрешение на Папата: монсеньор Джоузеф Гуо Джинкай, монсеньор Хуанг Бингжан, монсеньор Паул Лей Шийн, монсеньор Джоузеф Лиу Ксинхонг, монсеньор Джоузеф Ма Инглин, монсеньор Джоузеф Ю Фушенг, монсеньор Винсент Жан Зилу и Монсеньор Антони Ти Шихуа (който, преди смъртта си на 4 януари 2017 г., изрази желанието си за помирение с Апостолическия престол).
 

 

Източник: www.zenit.org