Новини

„БОГ ПОСЕТИ СВОЯ НАРОД, КАТО ИЗПРАТИ НА СВЕТА ЙОАН ПАВЕЛ II“

„БОГ ПОСЕТИ СВОЯ НАРОД, КАТО ИЗПРАТИ НА СВЕТА ЙОАН ПАВЕЛ II“ „БОГ ПОСЕТИ СВОЯ НАРОД, КАТО ИЗПРАТИ НА СВЕТА ЙОАН ПАВЕЛ II“

Проповед на папа Франциск за 100-та годишнина от рождението на полския светец


На 18 май 2020 г., на стогодишнината от рождението на свети папа Йоан Павел II, папа Франциск отслужи меса на олтара, в който е положен саркофага с мощите на св. Йоан Павел II . Литургията бе предавана на живо от базиликата „Свети Петър“. Това беше последната меса, излъчвана онлайн, заради предизвиканата от коронавируса извънредна ситуация и в нейния край папата призова вярващите да се върнат към публичните богослужения, спазвайки мерките за безопасност.
Папа Франциск се помоли: „Боже, богат на милост, Който призова св. Йоан Павел II да води Църквата, помогни ни, укрепени от неговото учение, уверено да открием сърцата си за спасителната благодат на Христос, единствен Изкупител“.
 


В своята проповед папа Франциск посочи, че като изпрати Карол Войтила да води Църквата, Бог посети Своя народ. Папа Франциск припомни, че в литургичния псалм за деня (псалм 149) се казва, че „Господ благоволи към Своя народ”, народа на Израил, „и воден от Своята любов „изпраща пророк, Божи човек”
Размишлявайки върху тези думи, папата отбеляза: „Господ посети Своя народ, защото го обича“. А хората, последвали Исус, казват същото, когато виждат делата Му.
 


„Това ни позволява днес тук да кажем: преди сто години Господ посети Своя народ, Той изпрати човек, подготви го за епископ и за водач на Църквата. Господ обича Своя народ, Господ посети Своя народ, изпрати му пастир“.
 


След това папа Франциск се спря на трите характерни черти на един добър пастир, с които се е отличавал и свети Йоан Павел II: „молитва, близост до хората и любов към справедливостта“.
 


„Свети Йоан Павел II беше Божи човек“, посочи папата, „защото се молеше и се молеше често“, без значение на работата, която имаше по ръководството на Църквата.
 


„Той знаеше добре, че първата задача на един епископ е да се моли“, каза аржентинският папа: „той знаеше това – че първата задача пред образцовия епископ е да се моли“.
 

След това папа Франциск посочи, че Йоан Павел II ни е научил, че когато епископът изпитва вечер съвестта си, той трябва да си зададе въпроса: „колко часа се молих днес“. Такъв е човекът на молитвата“.
Втората негова характерна черта е, че той е бил човек на близостта.
 


„Той не беше човек, дистанциран от хората, тъкмо обратното, срещаше се с хората и обиколи целия свят, търсейки своя народ, откривайки своя народ, за да се приближи до хората. А близостта е една от чертите, с които Бог подхожда към Своя народ“.
Пастирът, посочи Светия отец, е близък до хората.
 


„В противен случай - предупреди Франциск – той не е пастир, той е йерарх,  администратор, може би добър администратор, но не и пастир – такъв го прави близостта до хората. И свети Йоан Павел II ни даде пример за такава близост: близост до голямото и до малкото, до близкото и далечното, но винаги наблизо: той винаги търсеше близостта.”
 


„Трета черта е любовта към справедливостта, но към пълната справедливост!“, посочи папата, като допълни, че полският папа е бил „човек, който иска справедливост, социална справедливост, справедливост за хората, справедливост, която прогонва войните, но пълна справедливост!
„Следователно - продължи той - свети Йоан Павел II беше човек на милостта, защото справедливостта и милостта вървят ръка за ръка, те не могат да бъдат разделени, те са едно: справедливостта е справедливост, милостта е милост, но едното не може без другото“.
 


„Говорейки за човека на справедливостта и милостта – посочи Франциск - мислим колко много направи свети Йоан Павел II, за да могат хората да разберат Божията милост. Да си спомним как той насърчи почитанието на св. Фаустина, чийто литургичен празник днес се разширява за цялата Църква.“.
„Той почувства – добави Светият Отец – „че Божията справедливост е съпроводена от тази характерна черта на милостта, от милосърдното отношение. И това е дарът, който той ни завеща: справедливост-милост и милост-справедливост. “
 


Папа Франциск завърши своята проповед като се помоли: „Нека се помолим днес Той да даде на всички нас и особено на пастирите на Църквата, а и на всички, благодатта на молитвата, благодатта на близостта и благодатта на справедливостта-милостта, на милостта-справедливост“.
 


В края на месата папа Франциск се помоли на Бог да „запали у нас пламъка на милосърдието, който постоянно подхранваше живота на свети Йоан Павел II” и „го подтикваше да се посвети на Църквата“.
Сред песните, изпълнени по време на Месата, беше и една от най-известните песни, изпълнявани на Световните дни на младежта, „Исусе Христе, Ти си моя живот“, изпълнена в навечерието на Световния ден на младежта през 2000 г.



Източник: www.zenit.org